Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Därför lyckades strokekampanjen

Publicerad: 3 februari 2014, 16:19

Framgångsrik kampanj.

Delaktiga medarbetare och olika målgrupper i olika etapper. Det är framgången bakom strokekampanjen och 100 räddade liv, enligt Karin Törnkvist, medierådgivare på Starcom. – Vi har varit förnuftiga och regelbundet stämt av under vägens gång, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Starcom

I förra veckan rapporterade Resumé att Nationella strokekampanjen utsetts till världens bästa strokereklam vid World Stroke Day Award. Vinsten kammades hem trots konkurrens med 90 bidrag.

– Det bästa är att man verkligen kan se att vi varit med och räddat liv. Det är sällan man gör kommunikationslösningar där man kan se sådana resultat, säger Karin Törnkvist.

Sveriges landsting och regioner står bakom kampanjen. Starcom har tillsammans med Digitas och Breitholtz Entertainment arbetat med kampanjen under de tre år den pågått.

– Det känns fantastiskt roligt att vinna det här priset. Vi har jobbat så många år med det här nu, säger Karin Törnkvist.

Anchi Alm
, som är pressansvarig för strokekampanjen, tror att de kammade hem priset tack vare att effekterna kunnat mätas.

– Vi har kontinuerligt mätt varje större kampanjinsats. Vi kommer att fortsätta mäta kännedomen om kampanjen hos allmänheten även i år, säger hon.

Med alla människor i hela Sverige som målgrupp har det legat en del tanke bakom strategiarbetet.

– Vi har jobbat brett mot allmänheten. Med en så stor målgrupp har vi delat upp kampanjen i etapper. Fokus var att alla människor skulle veta när det är dags att ringa 112, säger Karin Törnkvist.

Under det sista halvåret lades krutet på sociala medier som ett verktyg för att nå den breda allmänheten. Men innan dess var reklamen riktad till specifika målgrupper.

– Vi jobbade till exempel mot idrottsrörelsen under en period och arbetsplatser och mellanchefer under en annan. Sen märkte vi att vi saknade många. Det var då vi såg till att få en stor spridning via sociala medier, säger Karin Törnkvist.

Enligt henne har medievalen har sett olika ut beroende på vilken målgrupp som varit i fokus.

– I början körde vi mycket annonsering i dagspress, tv och magasin. Sen jobbade vi med direktreklam till näringslivet. På slutet har vi verkligen haft en tung onlinenärvaro och kört med kanaler som YouTube och Facebook.

Kommer ni att fortsätta jobba med det här?

– Det är inte bestämt ännu exakt hur vi ska gå vidare. Budgeten var ju satt till tre år efter upphandlingen. Men vi har mycket på gång via sociala medier så det måste vi ju fortsätta med på något sätt. Vi hoppas självklart på att det blir en fortsättning, säger Karin Törnkvist.

Ämnen i artikeln:

Starcom

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.