Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Därför spolades Gina Tricot-modellen

Publicerad: 1 mars 2010, 16:05

Vid årsskiftet spolade Gina Tricot modellen Pernille Holmboe till förmån för brasilianska Emanuela de Paula. Tidigare har det talats om att hon blev för dyr, men nu visar det sig att hon är gravid.


Ämnen i artikeln:

Gina Tricot

Pernille Holmboe är inte längre Gina Tricots modell.

Efter sex år som ansiktet utåt för Gina Tricot har norskan Pernille Holmboe nyligen avslutat sitt uppdrag för klädkedjan. Efter beskedet har det bland annat startats Facebook-grupper som Vi vill ha tillbaka Gina Tricot tjejen (Pernille Holmboe).

Nu framgår att det ligger en naturlig orsak bakom att hon försvinner. 32-åriga Pernille Holmboe är nämligen gravid:
– Hennes graviditet är en av flera anledningar till att hon slutat. Primärt handlar det om att vi har beslutat oss för att inte förlänga kontraktet, säger Victor Appelqvist, marknadschef på Gina Tricot.

Enligt honom ligger ingen schism bakom, utan han menar att företaget och Pernille Holmboe är mycket goda vänner. Han tycker att protesterna som har tagit vid efter det stod klart att Pernille Holmboe slutar som Gina Tricot-modell är kraftigt överdrivna:
– Jag följer inga Facebook-grupper, men i tvärtemot vad man kan läsa i svensk kvällspress är det oerhört många i målgruppen som uppskattar vår nya modell, säger Victor Appelqvist.

Enligt honom är en så stor andel som 80-procent nöjda med modellbytet. Han kan inte utesluta att det kan bli nya uppdrag för Pernille Holmboe i framtiden. Men det är inget som ligger i pipeline.

I bland annat Expressen har det förekommit uppgifter att Pernille Holmboe skulle ha blivit för dyr och att det har lett till bytet av modell. Detta dementeras av Gina Tricot:
– Vi är en av nordens största reklamköpare inom mode och vi väljer precis den modell vi vill. Så det har inte att göra med att vi inte skulle ha råd med henne, säger Victor Appelqvist

Gina Tricot har hela modellvärlden som arbetsfält. Enligt Victor Appelqvist har sökandet efter en ersättare till Pernille Holmboe pågått i flera år:
– Vi har säkerligen tittat på hundratals modeller och kände att Emanuela de Paula hade bra utstrålning och karisma, vilket gjorde att valet föll på henne, säger han.

När jag ser era affischer får jag en känsla av att hon är mycket smalare än Pernille Holmboe stämmer detta?
– Jag tycker inte att modellerna skiljer sig åt mycket i storlek, utan det är samma mått rakt igenom. I vårt fall är det viktigt att lära känna modellen och veta att hon har en fräsch och sund livsstil och vi fattade genast tycke för varandra. Sedan är det en större och bredare fråga vad samhället ska ha för åsikter om modellagenturer och dess modeller, säger Victor Appelqvist.

Han tycker att debatten som förts i Sverige om modellbytet är en riktig ankdammsdebatt. Han menar att modellbytet inte uppmärksammats på andra marknader, vilka ändå står för hälften av Gina Tricots omsättning.

Emanuela de Paula är 20 år, kommer från Brasilien och bor i New York.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Gina Tricot

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.