söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

DDB:s namnbytarkampanj – raket i sociala medier

Publicerad: 17 oktober 2013, 13:48

På kort tid har DDB:s kampanj "Är du Klaus Heidi?" för Lufthansa fått starkt genomslag i sociala medier. Samtidigt anklagas namnbytarkampanjen för att vara ett plagiat på en fyra år gammal belgisk förlaga. Byrån tar kritiken med ro. – Ingen big deal, säger Magnus Jakobsson till Resumé.

Ämnen i artikeln:

DDBKlaus HeidiLufthansa

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I fredags lanserades "Är du Klaus Heidi?". I DDB:s nya kampanj för Lufthansa tävlar allmänheten om en enkelbiljett till Berlin samt ett års boende i en 70 kvadratmeter stor lägenhet i Kreutzberg. Vinnar tar även hem en språkkurs, två inrikesresor och en cykel. För att få vinsten måste deltagaren byta namn till Klaus-Heidi.

Kampanjen har fått stark effekt i sociala medier.
• Mentions: närmare 1200 (1000 tweets, 141 posts fB)
• Shares på FB 4126
• Besök på kampanjsajten 51 000
• Nedladdade kampanjkoder med en allmän rabatt till Berlin 683;
• Nerladdade formulär PRV (namnbytesformulär) 637
•Kampanjen har omnämnts i Huffington Post.
• 2 miljoner impressions enbart på Twitter

– Det tog ordentlig fart under helgen och vi är väldigt nöjda med utfallet, säger DDB:s copywriter Daniel Vaccino till Resumé.

Men mottagandet har inte enbart varit positivt. Flera läsare har hört av sig till Resumé och påträffat likheterna med den belgiska byrån Mortierbrigade för Gerolsteiners kampanj från 2009. En kampanj som prisades under Cannes Lions samma år.

– Det här är ingen big deal. Vår kampanj är fortfarande bra. Det är som med bra litteratur. Bara för att du har läst en bok om en spion under kalla kriget betyder inte att du inte kan njuta av en annan bok om en spion under kalla kriget. Huvudsaken är ju att storyn är en annan. Är idén med zombiefilmer att zombies går runt smaskar i sig oskyldigas hjärnsubstans eller är det det storyn i respektive zombiefilm som är idén?, säger DDB:s copywriter Magnus Jakobsson till Resumé och fortsätter:

– Men givetvis kan man sticka hål på vilken idé som helst om man anstränger sig. Det kan vem som helst som är någorlunda bevandrad i reklamhistoria göra. Visa mig EN enda "reklamidé" som är helt säker från att vara  "gjord förut" eller "inspirerad av". Jag skulle säga att det rör sig om knappt 5-8%, om man utesluter nya spännande tekniska lösningar och idéer som involverar t ex smart, kommunikativ produktutveckling.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev