Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

DDBs kreatörer bakom Familjens nya musikvideo

Publicerad: 1 juli 2013, 12:41

Daniel Vaccino och Joakim Khoury är regissörduon bakom Familjens nya musikvideo. Duon som till vardags jobbar på reklambyrån DDB med kunder som Försvarsmakten, Bonniers Konsthall och Zoegas berättar om idéen bakom musikvideon för Resumé.


Ämnen i artikeln:

Daniel VaccinoFamiljenDDB

I torsdags släpptes den officiella musikvideon till elektrobandet Familjens nya singel "Väger ett andetag". Det är DDB Film som står bakom produktionen som regisserades av copywritern Daniel Vaccino och art directorn Joakim Khoury.
– Den är lite annorlunda än den vanliga musikvideon. Vi hade från början en idé om att crouwdsourca allt videomaterial från sajten fiverr.com. En sajt där man kan köpa alla möjliga tjänster för fem dollar, säger Daniel Vaccino.

Fiverr.com är en sajt där användare erbjuder tjänster som varierar från seriösa affärsuppdrag där säljaren erbjuder att göra en power point presentation e till att säljaren skriver ett specialbeställt meddelande på en lapp och filmar det. Alla tjänster säljs för standardpriset fem dollar. Sajten listar i dag över 1,3 miljoner olika tjänster och har blivit en stor hit i USA och beskrivits som framtidens sätt att sälja tjänster.
– Men sajten var givetvis endast ett verktyg. Den var plattformen för att göra videon och för att hålla idéen där allt är hämtat från fiverr,  berättar Joakim Khoury.

Resultatet blev över 80 stycken specialanpassade klipp för sammanlagt 6. 000 kronor, en rekordlåg budget för en musikvideo som klipptes ihop på tre veckor. Den enda genomgående tråden i alla de olika klippen är att de ska kännas som bandet Familjen med "alla får vara med" mentaliteten. Då varje klipp är specialbeställt var det inte heller svårt att göra egna tolkningar på låttexten. Vad gäller själva kreativa processen var den enligt regissördebutanterna mycket enklare än vad de är vana vid i reklambranschen.
– Idéen kom egentligen först oberoende av artist. Men Familjen är ett av få band där en sådan video fungerar utan att det känns forcerat. Det var ett lyckligt sammanträffande att de behövde en video, förklarar Joakim Khoury.

Anledningen till att DDB Film står bakom produktionen är byråns vilja att utveckla andra kanaler förutom de strikt relaterade till klassisk reklam. Det var en ny utmaning både från byråns sida och för kreatörerna.
– Vi har sett videon nästan som en reklamkampanj. Även om det är en musikvideo. Det finns en idé i botten som styr videon.  Men det som har varit annorlunda är att det har varit mindre styrt. Vi fick total kreativ frihet från artisterna och skivbolaget. Och den här typen av video kräver inte mycket från artisten och är gjord på otrolig låg budget. Så vi hoppas på fler samarbeten . Vi har många idéer men nästa gång blir det nog inte crouwdsourcing utan något helt annat, säger Daniel Vaccino.


Arbetsgrupp:
Regissör: Daniel Vaccino / Joakim Khoury
Klippare: Petter Törnqvist
Produktionsbolag: DDB Film
Producent: Rebecca Jerndahl
Production assistant: Jennifer Gelin

Exekutiv Producent: Stefan Falk
Produktionsbolag: DDB Film, Stockholm
Ljud: Plop
Creative: Daniel Vaccino / Joakim Khoury / M Berg
Creative Director: Magnus Jakobsson / Fredrik Simonsson
Byrå: DDB Stockholm
Uppdragsgivare: Familjen / Cosmos Music Group Sweden

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

Daniel VaccinoFamiljenDDB

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.