Reklam
De drar in 52 miljoner
Publicerad: 4 maj 2011, 14:43
Det senaste stora förvärvet ett internationellt nätverk har gjort i Sverige var när Sage Holdings köpte Hallvarsson & Halvarsson 2008. Förutom kontantbetalning fick delägarna i H & H betalning i form av aktier i den nya koncernen. Det samlade beloppet för affären blev 52 miljoner. Men som långsiktiga ägare kan H & H-delägarnas utfall bli betydligt högre.
Ämnen i artikeln:
NätverksekonominJS
Janne Sundling
truefalse
När Hallvarsson & Halvarsson såldes 2008 utgick en kontantersättning. Men framför allt fick de svenska delägarna aktier i den nya koncernen. De finns nu i fem svenska bolag.
Sage Holdings, i dag DF King Worldwide, startades så sent som 2007. Genom en snabb expansion genom förvärv, finansierat av det amerikanska riskkapitalbolaget Riverside, är de i dag en internationell koncern för finansiell kommunikation med över 900 anställda. I juli 2008 köpte de svenska Hallvarsson & Halvarsson.
Köpet genomfördes med en mindre kontantdel och en aktieandel i den nya koncernen – det som i dag är DF King Worldwide.
– Man kan säga att vi växlade upp partnerskapet i H & H till en global nivå. Alla de bolag man investerade i köpte samtidigt in sig i King Worldwide. Det var en möjlighet att fortsätta vara entreprenörer fast i en större kontext. Och det finns ett ekonomiskt incitament i det för alla om vi lyckas, säger Martin Petersson, H & H:s vd.
Hur stor del som utgick kontant har H & H ”valt att inte kommentera”. Fast vid förvärvet hade H & H 18 partner, 5 av dem svarade för 80 procent av ägandet i H & H. Att döma av de 5 största delägarnas deklarationer för 2008 uppgick kontantdelen till 17–20 miljoner.
Men den större delen utgick i form av aktier i det nya koncernbolaget.
För de tidigare svenska delägarna i H & H är det spritt på fem olika bolag (se illustration).
Sammantaget ger det en aktieandel på (lågt värderad i 2009 års bokslut) på 35 miljoner kronor i King Worldwide.
Vid andra förvärv, som när franska Publicis köpte JKL, har köpet skett i två steg. Först en direkt kontantdel, sedan en resultatdel som i JKL:s fall baserade sig på en inlåsning av delägarna under fem år. Totalt blev JKL-ägarnas utfall på affären 147 miljoner.
På kort sikt skulle King Worldwides köp av H & H bara ha ”kostat” dem 52 miljoner, enligt värderingen vid 2009 års bokslut.
Men när de svenska delägarna i H & H väljer att sälja sina aktier kan det ge betydligt mycket mer.
– Ja, det kommer att ge mycket, hoppas jag. I samband med affären har vi köpt in oss i koncernens moderbolag. Det är en rak aktieaffär. Vi har inte ägnat oss åt att skapa några utländska strukturer för att skatteplanera vårt ägande. Vi äger genom svenska aktiebolag. Det slutliga utfallet beror på hur väl vi, tillsammans med våra utländska kolleger, lyckas med att utveckla vårt företag, säger Martin Petersson.
Hans eget ägarbolag, Interest Vestra, har i dag samlade tillgångar på 7,7 miljoner kronor. Ännu bättre har det gått för en av H & H:s grundare, Gabriel Thulin, som i sitt ägarbolag Thug AB har samlade tillgångar på 12,5 miljoner. Strax över 2 miljoner finns som ägande i King Worldwide, över 6 miljoner finns placerade i depå i Credit Suissé.
Den stora förändringen när de har tagit plats i en internationell koncern är att kompetensen har stärkts.
– Vi har kunnat göra mer saker internationellt och genom att vi har tillförts kompetens så har affärs- och kundutvecklingen fördjupats. Fast ändå har det varit ganska liten skillnad de första åren för kunderna.
I likhet med andra nätverksbyråer betalar de ”management fees”.
– Vi betalar till koncerngemensamma funktioner, men det är en mindre administrativ avgift, som i allt väsentligt saknar betydelse. Jag kan på rak arm inte säga hur mycket vi betalar, säger Martin Petersson.
Köpet av H & H kom strax innan den internationella finanskrisen hösten 2008. Det påverkade resultatet för det förlängda räkenskapsåret 2008–2009 (18 månader) som slutade på 795 000 kronor. Detta efter att H & H i flera år har legat på årliga vinstnivåer på 9–12 miljoner.
– 2010 har betytt något av en återhämtning och konsolidering, även om det inte var ett fantastiskt år. Men vi ser positivt på utvecklingen och har goda förhoppningar framöver, säger Martin Petersson.