fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

De fick sommarjobb på byrå i Argentina

Publicerad: 26 juni 2008, 07:17

Beckmanseleverna Liv Wadström och Maria Fridman tillbringar sommaren som praktikanter på Mothers filial i Buenos Aires – långt från lata dagar i hängmattan och frosseri i svenska jordgubbar.


KL

Klara Ledin


"Vår lärare jobbade på Madre förra året och rekommenderade oss att söka praktik eftersom han trodde att det skulle bli ett givande utbyte, säger Beckmansstudenterna Liv Wadström och Maria Fridman, som stack i väg i förra veckan. Foto: Björn Elgstrand.

Liv Wadström har precis gått ut Beckmans reklam- och grafisk form-linje. Tillsammans med Maria Fridman, som har gått ut sitt andra år på Beckmans, ska hon praktisera på den argentinska reklambyrån Madre i tre månader.

När de har anlänt i Buenos Aires och hunnit installerat sig på Madres kontor, som ligger lite avsides beläget bakom en hemlig, turkosfärgad garagedörr i staden, mejlar Resumé några frågor till praktikanterna.

Hur har ni det på Madre?
– Här är väldigt fint och modernt - en inspirerande miljö. Vi sitter i en öppen renoverad lagerlokal vid ett gigantiskt bord som alla 25 medarbetare delar. Madre arbetar för tillfället med Nike, Coca-Cola och Camper, deras outdoor-kampanj för Camper var nominerad i Cannes. Vi har precis börjat jobba med Nikekampanjen som verkar jättespännande.

Hur går det med språket, funkar det bra att förstå vad ni ska göra eller ställer det till problem?
– De allra flesta på byrån pratar bra engelska och i alla kreativa team som vi ingår i finns det någon som kan briefa oss och ge feedback på vårt arbete. Men alla större möten hålls på spanska och då förstår vi inte mycket.

Vad är era första intryck av klimatet på Madre?
– Högljutt, många kindpussar och en massa matedrickande.

Berätta om Nikekampanjen som ni har börjat jobba med.
– Vi får tyvärr inte berätta några detaljer om Nikekampanjen, men det handlar om att lansera en ny klädlinje för Nike. Vi är med i den pågående kreativa processen som involverar modefotograferingar, kataloger och modevisningar bland annat.

Har ni märkt några skillnader i hur man arbetar kreativt jämfört med den svenska mentaliteten?
– Sverige är väl inte känt för att vara särskilt hierarkiskt på arbetsplatser men här upplever vi det som ett öppet och fritt klimat. Alla sitter som sagt tillsammans vid samma bord och varje månad byter alla plats. Den här månaden har Liv hamnat bredvid chefen. Sekreteraren kan komma med förslag och idéer såväl som en ad. Redan på vår tredje dag här och vårt första kundmöte valde man att presentera oss och vår idé – praktikanternas idé! En väldigt inspirerande arbetsfilosofi.

Berätta om era planer på att börja blogga!
– Vi har inte haft tid att blogga än eftersom vi spenderat tolv timmar om dagen på byrån. Men i helgen ska vi ge det ett försök. Vi finns på www.livochmariaiba.blogspot.com där vi kommer att lägga ut bilder och skriva om livet i Buenos Aires och det pågående arbetet på Madre.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev