Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

De hemlösas fruktansvärda vardag – i virtual reality

Publicerad: 16 november 2015, 09:47

Göteborgs stadsmission visar upp de hemlösas vardag i virtual reality.

Foto: Press

Hur är det att uppleva fem minuter i hemlöshet? Ett antal testpersoner får se desperationen i Göteborgs stadsmissions experiment med virtual reality. Verkligheten är skakande.


Ämnen i artikeln:

Dear FriendsVirtual realityReklamfilm

Experimentet ”Fem minuter i hemlöshet” är en del av Göteborgs kyrkliga stadsmissions julkampanj som är utformad av reklambyrån Dear Friends & Shout.

Testpersonerna blir tilldelade virtual reality-glas där de får uppleva en fem minuter lång filmscen i 360 grader. Här utspelar sig ett juldrama som visar våld, droger och utsatthet. Testpersonerna kommer närmare än någonsin – någon skriker till, andra gråter och drar sig undan på stället. Efter att ha sett de hemska scenerna berättar de om sina känslor och om hur deras tankar kring hemlöshet har förändrats.

– Vi ville ta reda på vad som händer när människor befinner sig i en verklighet de bara sett på avstånd? När hemlöshet inte bara är ett begrepp, något som händer "den andre"? Kan vi ändra attityder kring hemlöshet? Kan vi till och med förändra verkligheten med hjälp av den virtuella verkligheten? säger Calle Österberg, creative director på Dear Friends & Shout, i en kommentar.

Hector Apelgren regisserar filmen.

Under december månad kommer Göteborgs stadsmission att stå på Drottningstorget i Göteborg för att uppmärksamma och uppleva julen hos hemlösa.

Arbetsgruppen Dear friends & Shout:
Calle Österberg, CD, Art director
Daniel Röjnemark, CD, Copywriter
Frida Bresander, Projektledare
Katarina Amnéus, Projektledare
Steafan Gustavsson Senior advisor
Johan Falk Digital art director
Karl Isaksson Retusch
Johan Olsson Technical director
David Skog Front end developer
Produktionsbolag: Oddway film production
Stillbildsfoto: Superstudio

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.