Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

De vill att du anonymiserar din profilbild

Publicerad: 4 december 2015, 15:08

Nu kan Facebookanvändare anonymisera sin profilbild för att hylla hotade aktivister.

Många runt om i världen som arbetar för mänskliga rättigheter måste hålla sig gömda. Nu vill Civil Rights Defenders hylla deras arbete – utan att avslöja deras identitet.


Ämnen i artikeln:

Civil Rights Defenders

När Civil Rights Defenders funderade på hur de skulle kunna uppmärksamma alla som dag för dag kämpar för sina civila och politiska rättigheter insåg de att det fanns ett problem.

– De behöver internationellt stöd men på grund av repressiva regeringar är det inte alltid vi kan nämna dem med namn. Vi ville lyfta dessa personer men på ett sätt som samtidigt skyddar deras identitet, säger Mikael Ehrlington på Civil Rights Defenders, till Resumé.

– Det finns ju andra som ser det som ett skydd att vara öppna. Edward Snowden resonerade ju så. Men det här blir ett sätt skapa uppmärksamhet för de som måste hålla sig dolda.

Resultatet är kampanjen #TheAnonymousDefender, eller "den anonyma försvararen". Den som vill stödja organisationens arbete kan gå in på kampanjsidan och ändra sin Facebookbild så att den blir anonymiserad.

– Först hade vi en tanke att vi ville uppmana Facebookanävndare att byta sina namn till "John Doe" till exempel. Men sedan insåg vi att det nog skulle upplevas som för krångligt. Det här att ändra sin profilbild har en lägre tröskel. Just för att det är beprövat så hoppas att vi kan få folk att engagera sig, säger Mikael Ehrlington.

Kampanjen är utformad in house med stöd av webbyrån Afonso Wilsson Industries.

Mika Wallgren

Ämnen i artikeln:

Civil Rights Defenders

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.