Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Delicato vill föryngra varumärket

Publicerad: 22 april 2008, 12:31

Delicato satsar på en varumärkesförflyttning mot yngre målgrupper. Ett sätt är lanseringen av nya smaker. Den senaste ”Biskvi med Daim” är ett samarbete med Kraft Foods. Samtidigt körs också årets första konsumentkampanj.


Peter Larsson, vd Delicato.

För två år sedan startade Delicato en varumärkesförflyttning med fokus på att bli sedda som ett modernare företag. En stor draghjälp blev kampanjen från reklambyrån Ogilvy som placerade bakverken bredvid hälsobudskap som ”Garanterat fritt från fullkorn” och ”Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler”. Kampanjen hyllades och försäljningen ökade.

Nu inleder Delicato det tredje och sista steget i utvecklingen av varumärket. Denna gång bland annat genom ett samarbete med Kraft Foods där kombinationen av Delicatos Biskvi och Kraft Foods Daim ska locka yngre målgrupper.
– Vi hoppas attrahera en målgrupp som i dag gillar den klassiska Daim-smaken, men som kanske ännu inte upptäckt Delicato, säger Peter Larsson, vd för Delicato.

Annons från första kampanjen.

Delicato har funnits i cirka 60 år. 2007 omsatte företaget 308 miljoner kronor, 80 procent kom från försäljning i Sverige. En stor del av kommunikationen de senaste åren, innan varumärkesarbetet inleddes, har fokuserat på det faktum att Delicato är Hovleverantör. Det är en sak som Delicato nu vill tona ner.

– En del av varumärkesförflyttning går ut på att hitta tillbaka till konceptet vi hade från allra första början, det vill säga att Delicato ska se gott ut och vara gott. Kunderna ska känna att det är tillåtet att njuta av något gott och genom att fokusera på det tror jag att vi delvis når en ny och något yngre publik. Men vi jobbar generellt mot väldigt breda målgrupper, säger Peter Larsson.

Daim lanserades i Sverige 1953 och är idag en av Sveriges största exportprodukter. Den nya produkten, som lanserades idag tisdag, består av en klassisk biskvibotten på mandel, smörkräm med Daim-kross, toppad med Daim-kulor och doppad i ljus choklad.

– Nu är vi i steg ett som är själva lanseringen av produkten och den sker utan media. Vi rullar igång och fokuserar på distribution och att ta tillvara på nyhetsvärdet. I nästa steg, när vi satsar på att vara volymdrivande, så kommer vi att köra en kampanj men det blir tidigast under hösten eller i början av nästa år. Men hur det kommer att se ut är svårt att svar på nu.

Annonsen som går nu vecka 16 och 17.

Kommer ni att satsa på samma sorts medieval som tidigare?
– Går vi redan i höst blir det ungefär samma som tidigare, det vill säga utomhus med bred träffyta. Tittar man längre fram så vill vi börja gå på lite tuffare medier men det ligger tidigast på 2009. Då pratar vi stora vepor på byggnader, reklam på bussar och så vidare. Lite mer otraditionell media för oss, säger Peter Larsson.

Delicato lägger mellan 5-10 miljoner per år på marknadsföring.
– Då räknar vi in kommunikation och produktion. De vi gör gentemot konsumenter, säger Peter Larsson.

Samtidigt som det nya samarbetet med Kraft Foods inleds kör Delicato också årets första konsumentkampanj. Kampanjen är en fortsättning på den populära kampanjen ”Garanterat fritt från fullkorn” men denna gång lyfter företaget och reklambyrån Ogilvy fram den klassiska matpyramiden. Annonserna, som syns på kundvagnar, centrumtavlor och Abribus under vecka 16 och 17, är inte knutna till den nya biskvin.

Första annonserna från serie två.

Tror du att denna kampanj kommer ge samma resultat som den första?
– När vi startade med den här kommunikationen 2006 var vi först ut med den här sortens budskap. Kampanjen var tuff och stod ut. Den andra vi körde var inte lika tuff och anti-attityden var redan kläckt. Kampanjen gick bra men inte lika bra som den första. Nu finns det för många uppföljare för att få samma genomslag som första gången. De här annonserna är en del av serie två och vi kommer att köra en tredje serie också. Vi vill fånga upp det tredje steget i vår varumärkeskommunikation som är förpackningsdesignen. Sedan är vi klara med den här varumärkesförflyttningen, säger Peter Larsson.

Peter Larsson tillträdde 2004. Sommaren 2005 började han det varumärkesarbete som nu, tre år senare, snart är i hamn.

Kommer du att stanna kvar på Delicato när du är klar med det här?
– En befogad fråga, uppdraget är slutfört men jag kommer att stanna.

Delicato

Peter Larsson vd Delicato
Byrå: Ogilvy
Arbetsgrupp: Jonas  Bengtsson projektledare, Björn Ståhl cd, Karin Lönnberg projektledare, Hans Elander ad, Mikael Ström copy, Kerstin Engberg grafisk form, Eva Österberg original, Maria Uggla och Andreas Karlsson pr

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.