Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Den här udda politiska kampanjen lär få dig att skratta

Publicerad: 19 september 2018, 09:05

Politisk reklam behöver inte vara stackatoartade meningslösheter. Inför mellanårsvalet till amerikanska kongressen låter demokraten Dean Phillips Bigfoot göra en mockumentär om politiske motståndaren Erik Paulsen.


Ämnen i artikeln:

HumorPolitisk kommunikationReklam

I USA är Bigfoot en stor, hårig gestalt som är mest känd för att hen är extremt skygg och omöjlig att fånga på bild. Åtskilliga amerikaner har försökt att spåra den mytologiska varelsen.

Men – det finns andra som är ännu svårare att fånga. Det hävdar i vilket fall demokraten Dean Philips, från Minnesota och som kandiderar till kongressvalet nu i november, och pekar ut politiske motståndaren Erik Paulsen. Han är, hävdar Philips, omöjlig att hitta i sin valkrets.

Var finns han och var gömmer han sig, frågade sig den demokratiske politikern och bad Bigfoot, experten på att hålla sig undan allmänheten, om att spåra Paulsen.

I en film om eftersökningarna utrycker sig Bigfoot beundrande om republikanen. "Hur kan du ha tiotusentals personer letandes efter dig utan att någon hittar dig", frågar sig Bigfoot. "Jag börjar fråga mig om Erik Paulsen verkligen existerar."

Men till slut spårar Bigfoot upp Paulsen. I vestibulen till ett stort läkemedelsföretag. Vilket passar bra in i Philips kampanj där han hävdar att Paulsen är köpt av läkemedelsindustrin.

Mockumentären är ett bevis att dirty campaigning inte behöver vara trist. Och att Bigfoot är en folkkär figur med politisk kraft. I somras, till exempel, anklagade en demokratisk kandidat från Virginia sin politiska motståndare för att ägna sig åt "Bigfoot erotica."

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.