Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Dentsus vd tvingas avgå efter överarbetad anställds självmord

Publicerad: 29 december 2016, 11:53

Matsuri Takahashi arbetade på Dentsus digitala avdelning i Tokyo. Hon begick självmord till följd av sitt arbete menar familjen – något Dentsu bestrider.

24-åriga Matsuri Takahashi sov bara runt 10 timmar i veckan och tog livet av sig. Nu tar Dentsus globala chef på sig ansvaret för den tragiska händelsen och avgår.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerDentsu

Resumé har tidigare rapporterat om den 24-årige Matsuri Takahashis öde. På juldagen i fjol tog hon sitt liv i det egna hemmet efter en intensiv arbetsperiod hos Dentsu. På byråns digitala avdelning hade hon arbetat 130 timmar övertid på en månad och sovit endast tio timmar i snitt – per vecka.

LÄS MER: Jobbade 130 timmar övertid i månaden

Samtidigt hånades hon av cheferna för att inte leverera nog, med budskap som "dina 20 timmars övertid tillför inget till det här företaget". Efter hennes tragiska bortgång anmälde Matsuri Takahashis familj händelsen till den japanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen som klassade hennes självmord som "Karōshi" vilket betyder arbetsrelaterat dödsfall.

LÄS MER: Räd mot Japans största reklambyrå

Dentsu beklagade självmordet i ett uttalande där byrån sa: "vi tar vår medarbetares självmord på största allvar". Nu tillkännager byråns globala vd Tadashi Ishii att han avgår efter fem år på posten. Nyheten kommer bara en dag efter att japanska medier rapporterat att reklamchefen och Dentsu blivit ett ärende hos den federala åklagarmyndigheter med anledning av Matsuri Takahashis självmord eftersom det anses finnas kopplingar mellan händelsen och en kultur av överarbetande anställda.

Under förra månaden tillkännagav en räd gjord av de offentliga myndigheterna att Dentsu systematiskt överträtt överenskommelser med facket genom att felaktigt rapportera övertid bland de anställda. Skriver AdWeek,

– Jag känner djupt ansvar som den person som övergripande styr företaget. Jag kommer att ta på det fulla ansvaret för detta och avgår därför vid styrelsemötet i januari, säger Tadashi Ishii till Japan Times.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklambyråerDentsu

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.