Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Det är inga avhopp”

Publicerad: 20 januari 2012, 12:24

Hilanders vd Peter Füle.

Hilanders vd Peter Füle vill avdramatisera händelserna där en rad personer har lämnat byrån på sistone: – Det rör sig inte om några avhopp, utan en planerad omorganisation, säger han.


Ämnen i artikeln:

HilandersPeter Füle

Hilanders har gått igenom lite av ett stålbad från 2008 och framåt.  När man har varit som mest har byrån haft cirka 50-anställda.

Hilanders  är idag nere på 38 personer, inklusive det helägda dotterbolaget  Hilanders Kitchen. Det vill säga efter att även Ulf Strömqvist, Pär  Bergkvist, Ulrika Rudqvist och kreatörsduon Martin Stadhammar och Sten  Åkerblom lämnat företaget.

Enligt Peter Füle är detta ändå helt enligt plan:
–  Det stämmer att vi har haft problem med vår lönsamhet under de senaste  två åren. Media har porträtterat det hela som att det rör sig om massa  avhopp, men vi har en längre tid planerat för den omorganisation som  sedan har genomförts under hösten, säger han.

En ytterligare åtgärd är att Hilanders har flyttat in i ägaren Intellectas lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Här  sitter även Intellecta Corporate, Rewir och Boden & Co. Detta  innebär att Hilanders redan befintliga samarbete med  Intellecta-koncernen blir än tajtare:
– Vi har redan fått in flera  nya kunder under de senaste månaderna genom vårt samarbete. Vilka vill  jag be att få återkomma om, säger Peter Füle.

Men hur var det egentligen med kreatörsduon Stadhammar och Åkerblom?
–  De blev av med jobbet. Vi var tvungna att se över hela organisationen  och göra vissa nedskärningar eftersom vi hade en för stor  kostnadskostym, säger Peter Füle.

Han vill inte ge några prognoser  om verksamheten framöver i och med att Hilanders är 100-procentigt ägt  av Intellecta, som i sin tur är ett börsnoterat bolag.

Han räknar dock med att det utökade samarbetet med Intellecta ska ge ytterligare kunder framöver:

– Vi kan bredda vårt erbjudande och erbjuda såväl djupa insikter som tyngre strategier, säger Peter Füle.

Hilanders  har idag verksamhet i Malmö och Stockholm. Byrån har inga omedelbara  planer på att öppna upp verksamhet i Göteborg, men Peter Füle utesluter  inte att så kan bli fallet:
– Vi har alla förutsättningar att bli en lönsam byrå igen i och med omorganisationen, säger Peter Füle.

Han  gick in som vd i juni förra året. 38-årige Peter Füle har ett förflutet  på bland annat Futurniture och Fan Club. Han har också en MBA från  Handelshögskolan i Köpenhamn.

Då Peter Füle gick in som vd för Hilanders  hade byrån 38 anställda. Sedan han gick in som vd har personalstyrkan  minskat med tio personer.

Peter Füle menar att en tydlig trend är  att kunden inte längre är så intresserad av vilken byrå man egentligen  arbetar med, utan snarare vilka kompetenser som erbjuds:
– Vi kan  vara en mer slimmad organisation och ändå samla ihop rätt personer för  att få spännande kunder. Vi är en tuffare och vassare byrå nu, säger  Peter Füle.

Hilanders omsatte 47,1 miljoner kronor under 2010 och  gjorde en förlust på cirka 5,5 miljoner kronor. Räkenskapsåret 2011 blir  klart i april.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

HilandersPeter Füle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.