Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Det är klart att det inte är bra”

Publicerad: 4 februari 2015, 14:21

Jessica Bjurström.

I dag offentliggjorde Komm hela juryn i årets upplaga av Guldägget. Bristen på mångfald är tydlig, har Resumés bloggare Fredrik Wass reagerat på. – Han har helt rätt – det är klart att det inte är bra, säger Jessica Bjurström, vd på Komm.


Enligt Jessica Bjurström är det den begränsade urvalsramen som gör det svårt att rekrytera en mångfaldsjury. Det går bara att bli invald i juryn om man vunnit ett silverägg – och där är utbudet begränsat, säger hon.

– Det är ett problem när det inte finns en bredd i vår bransch. Men det är svårt att ta det här samtalet utan att det blir en märklig höjd. Vår ambition med framtidsstipendiet är att det ska bli mer mångfald, säger Jessica Bjurström.

Stipendiet lanserades i fjol av Komm och Berghs med en vilja att förändra det homogena i kommunikationsbranschen. Ett arbete som Jessica Bjurström säger tar lång tid att genomföra.

– Det är inget man gör på ett eller två år. Det är ett arbete som började för fyra år sedan. Det är rättvist om vi ska ges tid innan vi ska börja presentera resultat. Jag kan som vd och språkrör i branschen hoppas på att de som vinner ett silverägg eller motsvarande branschutmärkelse i framtiden har en annan bakgrund än det vi normalt ser, säger hon.

Jessica Bjurström säger också att det är svårt att definiera mångfald – om det innebär ett annat efternamn eller om det innebär att en förälder är född i ett annat land.

– Vi hoppas på att vi i framtiden får in fler med annan bakgrund för att representera ett bredare Sverige.

Du säger att ni jobbar med mångfaldsfrågor – men på vilket sätt görs det?
– Dels i vår egen styrelse och sen tittar vi på det med vår hr-kommitee. 2012-2013 fokuserade vi särskilt på genusfrågor och 2014-2015 särskilt på mångfaldsfrågor. För oss är det viktigt att man har olika socioekonomisk bakgrund, andra hemspråk och andra religionsåskådningar i juryn.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.