Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Det är ofta väldigt ängsligt och lite fegt”

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:36

Jörgen Lööf

Inför Roygalan ikväll har Resumé frågat några av branschens bästa reklamfilmskreatörer om vad de tycker om svensk reklamfilm. Näst på tur är Jörgen Lööf, regissör på Atmosfär.


Ämnen i artikeln:

Roygalan

Ikväll anordnas Roygalan på Chinateatern i Stockholm. Reklamfilmsgalan  firar tio år i år och därför frågade Resumé några reklamfilmskreatörer  om tillståndet för svensk reklamfilm.

Näst på tur är Jörgen Lööf,  regissör på Atmosfär.

Vilken reklamfilm är din favorit bland de senaste tio årens  Roy-vinnare?
– Mina filmer för Försvarsmakten... Klockrent!

Vilka är  dina absoluta favoriter någonsin bland alla svenska reklamfilmer?
–  Dieselkampanjerna från början till slut stod för något eget, både  nationellt och internationellt. Flera av Traktors Volvo-filmer var också  i världsklass.

Hur tycker du att svensk reklamfilm har utvecklats de  senaste tio åren?
– Det dyker alltid upp en del riktigt bra filmer varje år med  genomarbetade manus som är välproducerade. Men generellt har det dock  tyvärr blivit sämre. Det är ofta väldigt ängsligt och lite fegt. Det går  inte heller att bortse från att genomsnittsjobbet de senaste åren är  mer eller mindre underbudgeterat. En bra budget är väldigt viktig om en  film ska kunna lyfta ordentligt över genomsnittet.

Vad funkar bra med  svensk reklamfilm?
– När vi får till det hela vägen så levererar Sverige ovanligt smarta,  humoristiska eller dramatiska filmer som vill kommunicera med åskådaren  på ett intelligent sätt. Inte bara hamra in rena säljbudskap och skriva  på näsan.

Vad behöver förbättras?
– Om hela näringskedjan från kund via byrå till produktionsbolag var  lite modigare, pushade varandra lite mer och hade vettigare budgetar,  tror jag det mesta skulle kunna bli ett snäpp vassare.

Vad är ditt  starkaste Roygala-minne?
– När jag vann pris för bästa film och bästa regissör samma år för  Försvarsmakten och glömde att tacka min vapendragare, filmfotografen  Kjell Lagerroos. Sorry Kjell.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Roygalan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.