Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Det är som lanseringen av Sagan om ringen"

Publicerad: 10 december 2007, 13:12

I morgon, fredag, inleds Sveriges största filmlansering någonsin när tv-reklamen för den första Arnfilmen börjar gå på TV4. SF satsar totalt runt 20 miljoner på marknadsföring av Arnfilmerna. Världspremiären på första filmen äger rum den 17 december i lilla Skara med 18 000 invånare. Se filmen på Resume.se


I morgon släpps reklamfilmen för Arn-filmen. Se den redan nu på Resume.se.

Arnfilmerna är Sveriges största filmprojekt någonsin med en totalbudget på en bra bit över 200 miljoner. Det blir också den största svenska filmlanseringen någonsin.

– Den kan bara jämföras med lanseringen av Sagan om ringen-filmerna, säger Eva Svedenius, chef för biogradistribution på SF Film.

Huvudmediet blir tv-annonsering i TV4s kanaler, och där börjar filmerna sändas fredag den 7 december. Biljetterna till den svenska premiären på juldagen 25 december släpps nämligen på måndag.

– Det blir en stor och omfattande tv-kampanj. Jag vill inte prata siffror, men vi ska nå 500 TRP med kampanjen (1 TRP motsvarar kontakt med 1 procent av målgruppen). Och den första tv-kampanjen görs inför biljettsläppet på måndag, säger Eva Svedenius.

Förutom tv-reklam blir det också en utomhuskampanj under vecka 51 och 52 och dagspressannonsering de kommande veckorna.

SF testar också för första gången grafikreklam på TV4 i veckan före filmpremiären. TV4 visar även ett program om inspelningen av filmen den 13 december.

Sedan SVT drog sig ur Arnprojektet tidigare i år har SF inlett samarbete med TV4, som också har tv-rättigheterna till filmerna.

– Vi samarbetar också kring en del aktiviteter på nätet inför filmpremiären. En annan samarbetspartner är Piratförlaget, som nu säljer ett speciellt Arnpaket med de fyra böckerna i pocket, säger Eva Svedenius.

Världspremiär för första Arnfilmen blir det i Skara måndagen den 17 december. Bland annat tillhör de skaraborgskommuner som bidragit med åtta miljoner till projektet de första som får se filmen. Men Skarabion har bara 200 platser, så senare samma kväll ska även de medverkande statisterna få se Arnfilmen.

Nästa dag - den 18 december - visas filmen i Skövde. Återigen är det lokala medverkande och samarbetspartners som får en första titt.

Onsdag den 19 december har filmen galapremiär i Stockholm. Efter premiären blir det Arnfest i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Men den breda publiken får tåla sig till juldagen. Då går å andra sidan filmen upp på 200 biografer i landet.

I Norge får första Arnfilmen premiär 26 december, i Danmark 11 januari och i Finland 22 februari. Den andra Arnfilmen får svensk premiär nästa höst, och en ihopklippt version av båda filmerna ska sedan lanseras på internationella filmmarknaden under hösten 2008.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.