Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Det får vara slut på ryggdunkandet män emellan nu”

Publicerad: 13 mars 2014, 14:13

Monica Born.

Foto: Andreas Elgstrand.

En av nio svenskar i juryn för New York Festivals är kvinna.
Det får DDB:s copywriter Monica Born och flera andra i reklambranschen att se rött.
– Vår bransch är så oerhört efter när det kommer till jämställdhet, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Monica BornDDBNew York FestivalsKOMMJessica Bjurström

I går rapporterade Resumé om svenskarna i juryn för New York Festivals.

Ofta när det gäller reklamtävlingar är det branschorganisationen Sveriges Kommunikationsbyråer, Komm, som är med och utser svenskar i internationella juryer – men den här gången är det New York festivals själva som plockat de svenska namnen.

Monica Born
på DDB upprörs över den sneda könsfördelningen. På Facebook skriver hon: "1 av 9 svenskar i årets NY Festivals-jury är kvinna. Nu är min fråga: vem ansvarar för urvalet? Reklambranschen sucks känner jag ibland. Snart börjar jag säga att jag jobbar i gubbranschen!".

Resumé ringde upp Monica Born med frågor.

En av nio är kvinna. Är du överraskad?
– Nej, jag är tyvärr inte överraskad. Vår bransch är så oerhört efter när det kommer till jämställdhet. Fenomenet 1-9 existerar ju på fler än ett håll i vår bransch. Det är inte bara i jurysammanhang utan även på chefsposter,  i styrelser, ledningsgrupper och i fråga om partnerskap på byråer. Det är märkligt att inte fler förstått den ekonomiska vinningen av en mer jämställd bransch.

– Det får vara slut med ryggdunkandet män emellan nu. Det finns mediokra män på en massa maktposter som skulle kunna ersättas av briljanta kvinnor. Och det finns så klart en massa briljanta män som bör stanna kvar där de är också. Vem som helst kan fatta att man tjänar mer pengar på att låta kompetensen avgöra och inte könet. Ulrika Fjällborg skrev en mycket bra artikel om det i Veckans Affärer i förra veckan, säger Monica Born.

Varför blir det så här, är det något specifikt unket i reklambranschen?
– Jag tänker att reklambranschen från början bestod av främst män, som sedan valt att rekrytera andra män till andra chefsposter eftersom de känner sig mer bekanta med sitt eget kön. Och så har det tyvärr fortsatt ända in i vår tid. Och vi är fortfarande en relativt liten bransch varför personliga rekommendationer är viktiga. Och där inbillar jag mig att män ofta rekommenderar andra män.

Går det ändå inte åt rätt håll?

– Jo, långsamt, långsamt börjar man se förändringar. Men  just ordet "ändå" gör mig faktiskt en smula irriterad. För det hör man rätt ofta från män som tycker att man stör ordningen när man påtalar ojämställdheten. Det är som att man som kvinna ska vara nöjd och glad över myrstegen.  Jag är inte nöjd, glad eller tyst förren total rättvisa råder. Men visst - Komm med Jessica Bjurström i spetsen arbetar t ex aktivt för att de jurys de nominerar till ska hålla en 50/50 nivå. Och det är ju inte mer än rätt.

Hur ser dina egna juryerfarenheter ut? Hur har det varit då?
– Jag tror att det är relativt nyligen som t ex Guldägget uppnått en 50/50 fördelning av juryposterna? Och när jag satt i Cannes-juryn var jag definitivt i minoritet som kvinna. Och vad gäller juryordföranden är läget förkastligt.

Får sådant här dig att vilja göra något helt annat?
–      Nej, om jag skulle göra någonting annat skulle det inte vara av den anledningen. Det är inte den mobbade som ska behöva lämna skolan om du förstår min liknelse. Utbilda de som diskriminerar istället så att vi alla andra som jobbar i reklambranschen kan sträcka på ryggen och säga att vi jobbar i en jämställd bransch. För vi vill väl inte att den ska döpas om till gubbranschen?

Jessica Bjurström, vd på Komm, är också kritisk till tillsättningen av jurydeltagare i NY Festivals. Hon säger att Komm alltid jobbar för 50/50-fördelning.

– Den här gången har vi inte kunnat påverka urvalet. Vi har fått kritik för att det bara åkte män till Dubai Lynx, men där hade vi utsett hälften kvinnor, men de valde att stanna hamma den 8 mars, säger Jessica Bjurström.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.