Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Det finns inga misstankar om förskingring"

Publicerad: 11 juni 2009, 12:57

Röda Korsets kommunikationschef extraknäckte för ett tryckeri. Samtidigt anlitades samma tryckeri för Röd Korsets räkning. Det är anledningen till att han tvingades lämna Röda Korset uppger organisationens ordförande Bengt Westerberg.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetBengt Westerberg

Bengt Westerberg är ordförande i svenska Röda Korset.

Turerna runt Röda Korsets sparkade kommunikationschef Johan af Donner är märkliga. I slutet av maj lämnade han organisationen hastigt. Hans egen förklaring var då att han inte hade ledningens förtroende.

I tisdags avslöjade TT att det fanns misstankar om bedrägeri riktade mot en hög chef inom Röda Korset. Den chefen är Johan af Donner. Röda Korset publicerade själva uppgiften på sin hemsida under tisdagskvällen. Där uppgav man också att en polisanmälan gjorts.

Enligt uppgifter till Resume.se gjordes polisanmälan under måndagen. Detta beslutades av föreningens biträdande generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström, generalsekreteraren Christer Zetterberg och organisationens ordförande Bengt Westerberg.

– Johan af Donner har brutit mot våra interna regler och rutiner. Vi har gjort en polisanmälan och ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren i det pressmeddelandet.

Men nu vill Bengt Westerberg tona ner allvaret i den kritik som riktas mot Johan af Donner.
– Det finns inte alls några misstankar om förskingring, säger han till Dagens Industri.

Han förklarar vad det är som har hänt. Röda Korset har köpt tjänster av ett tryckeri. Beloppen uppgår till miljontals kronor.

Johan af Donner har samtidigt som tryckeriet anlitats haft uppdrag för tryckeriet. Det här extraknäcket har inte redovisats för Röda Korsets ledning.

Enligt uppgifter till Resume.se blev Röda Korset överrumplat av TT:s avslöjande. Det var ingen inom Röda Korsets högsta ledning som informerade nyhetsbyrån. Ledningen ska ha blivit mycket besvärad av läckan.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.