tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Det finns saker som AIK gör bra och saker som inte fungerar”

Publicerad: 28 september 2015, 13:10

Hammarbys Erik Israelsson ligger medvetslös och får vård medan AIK-klacken skanderar "Låt han dö"

Foto: Andreas Elgstrand

Hammarbys spelare låg livlös på planen i flera minuter. Samtidigt skanderade AIK-klacken”låt han dö”. AIK:s ledning har gått ut och bett om ursäkt. Nu kräver huvudsponsorn Svea Ekonomi att klubbens ledning samlar samtliga sponsorer för ett gemensamt möte.

Ämnen i artikeln:

AdidasSveaAIKÅbroReklamSponsring

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Hammarbys Erik Israelsson hade precis nickat in 1-0 mot AIK. Efter målet låg han  livlös på planen. Efter några minuter började AIK-klacken ropa "Låt han dö, låt han dö, låt han dö". Händelsen har i dag fått stor uppmärksamhet i medierna och i Fotbollssverige bland annat av Aftonbladets krönikör Simon Bank:

"Det var inte i spontan missuppfattning, det var inte tjugo grabbar som gjorde bort sig. Det var tusentals som skrek: Låt han dö. Den som vill förstå måste så klart ha AIK:s supporterhistoria klar för sig. Det anarkistiska draget, punken, viljan att chocka och provocera och leva upp till myten om att vara lite större, farligare, tyngre, anti allt, rå humor. Spreja en polishäst med ett anarkist-A, skriv "Död åt alla på en banderoll. Var de som alla hatar, men som skiter i vilket.

Man både kan och ska ta in allt det där. Sedan kan och ska man inte göra så mycket mer än att konstatera att ett par tusen avsade sig all form av värdighet och mänsklig empatisk förmåga här idag. Låt han dö. Fy fan.", skrev han i krönikan kort efter matchen som slutade med AIK-förlust 1-0.

Erik Israelsson har i dag återfått medvetandet efter kolissionen med AIK-spelarna Nils-Eric Johansson och Patric Carlgren. Redan på kvällen gick AIK:s ordförande Johan Segui ut och fördomde ramsan och i dag ber klubben om ursäkt på sin hemsida.

"AIK vill be Erik Israelsson, hans anhöriga, Hammarby Fotboll och publiken på Tele2 Arena om ursäkt för de oacceptabla ramsorna i samband med spelarabrottet"

"Vi vet att om det är något som det finns gott om i AIK-familjen så är det medmänsklighet och omtanke och som situationen såg ut igår när vi svävade i ovisshet över skadan borde vi ha visat upp den på samma vis som Fotbollssverige visade oss 2013.", skriver representanter från ledningen, styrelsen och spelarleden på AIK:s hemsida.

På Twitter har flera medieprofiler reagerat på händelsen:

Johan Svensson, Kvällsposten
"Hör jag rätt? Att AIK-klacken drar "Ut med packet!" och "Låt han dö!"? Jag hör inte rätt va?"

TV4:s programledare Per Lernström
"Det ligger en medvetslös Hammarby-spelare på planen men AIKs supportrar fortsätter skandera "Vi är AIK". Är ni stolta över detta gnagare?"

Expressens Niklas Svensson
"AIK-klacken skriker alltså "Låt han dö" när en motspelare ligger skadad på plan?! Fy fan."

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell
"Hoppas bajenspelaren snart är återställd. Och AIK-are som skriker "hoppas han dör" saknar all anständighet."

TV4:s Olof Lundh
"Så sorgligt att höra negativa ramsor när Erik Israelsson ligger skadad och får vård. Vad är fel när man skriker det?"

AIK Fotbolls huvudsponsor Svea Ekonomis vd Lennart Ågren fördömer också ramsan.

– Det är självklart att jag inte tycker att det är bra, det är alla överens om. Vi tycker också att det var fruktansvärt. Vi försöker nu att ordna ett möte med de andra sponsorerna och AIK.

Varför?
– Vi vill göra något gemensamt. Det finns saker som AIK gör bra och det finns saker som inte fungerar. Ledningen gick snabbt ut om tog avstånd från ramsan, trots det är det många medier som kräver mer. Jag tycker att de jobbar på bra.

Vad kan man ställa för krav som sponsor?
– Man kan kräva att klubben tar avstånd och det har de gjort. I det här läget är det viktigt att förklara hur man ser på sådana här händelser. Det är nästan mission impossible att gardera sig. Det här är ett problem för många klubbar och deras sponsorer.

Fotbollspubliken tas på allvar av medierna och klubbarna och involveras som en resurs att marknadsföra klubben i en större utsträckning än tidigare. Samtidigt sker situationer som denna gång på gång. Är det här en risk ni är medvetna om?
– Det är tudelat och tydligen finns det en risk. Det finns risker med mycket man är involverad i och man kan inte alltid gardera sig tyvärr. Det viktigaste av allt är att vi får sitta tillsammans och prata och vi för en kontinuerlig dialog.

Hur påverkar det här ert sponsorskap?
– Det är något vi får ta med AIK. Det är självklart viktigt att de talar med alla sponsorer, men man måste också ha distans till händelser.

Varför sponsrar ni AIK Fotboll?
– Vi är ett Solna-företag, sitter granne med Friends Arena och satt tidigare intill Råsunda. Jag är själv från Solna och många som jobbar på Svea Ekonomi har kopplingar till klubben. Det finns en gemenskap och det är rätt miljö för vår marknadsföring.

Resumé har sökt Åbros vd Lennart Dunge för en kommentar under hela måndagen. Avtalet mellan AIK Fotboll och bryggeriet löper ut efter denna säsong. Den tredje huvudsponsorn Adidas nordiska varumärkeschef Lars Rønne har bett att få återkomma till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev