Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Det häftigaste och konstigaste jag gjort i hela mitt liv"

Publicerad: 24 mars 2011, 14:07

Petter Hanberger är sistaårsstudent på Beckmans Designhögskola. Som examensarbete har han valt att göra något väldigt annorlunda – flytta till lilla Norsjö, tio mil utanför Skellefteå, och i fyra veckor bidra med sin kunskap för att hjälpa ortens företag och verksamheter att samarbeta och lösa problem.


Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Petter Hanberger, vars examensarbete går ut på att hjälpa företag i Norsjö att samarbeta. Foto: Ida Östlund.

Sedan den 14 mars är Petter Hanberger bosatt på orten som har 5000 invånare.

– Jag är inne på min andra vecka nu och det har gått bättre än vad jag vågade hoppas på, det har varit helt fantastiskt hittills. Det är det häftigaste och samtidigt det konstigaste jag gjort i hela mitt liv. Jag har blivit jättebra bemött från första stund, säger han till Resume.se.

Petter Hanberger menar att kommunikationsbranschen är väldigt storstadscentrerad och särskilt till Stockholm. Att det är i storstäderna som utbildningarna, jobben och pengarna finns och det är där man förväntas göra karriär. Examensarbetet kallar han "Förslagsbyrån".

– Företag och verksamheter här ute i landet brottas med helt andra problem än i Stockholm, så mycket av mitt examensarbete handlar om att försöka få dem att hjälpa och jobba med varandra.

Hur har det gått hittills?

– Första veckan var jag runt och träffade företag, verksamheter och personer. Sonderade terrängen kan man säga. Jag hyr in mig i ett litet kontor på kommunhuset och det är stor skillnad mot att sitta på en byrå i Stockholm. Här knyter man kontakter vid fikabordet. Jag har hunnit rikta in mig på några projekt och kickat igång dem, säger Petter Hanberger.

Och fortsätter:

– Jag har ett projekt som börjar nästa vecka som går ut på att få tre frisörsalonger i centrum att samarbeta med varandra. Jag ser ut som fan i håret och behöver klippa mig så jag kom på idén att jag skulle kunna klippa mig i tre etapper eftersom Norsjö har tre frisersalonger. Första klippningen kommer att ske på måndag klockan 14, andra på tisdag klockan 10 och den tredje tisdag klockan 14. Två av salongerna ligger dessutom vägg i vägg så det är extra roligt.

Petter Hanberger har flera andra projekt på gång och planerar att utföra så många som möjligt innan det är dags för honom att bege sig tillbaka till Stockholm.

– Allt händer på en och samma gång här, det är så korta avstånd både fysiskt och från idé till handling. Den kan ta en dag från att man kommit på någonting till att det blir verklighet.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.