Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Det har gått fort den här hösten"

Publicerad: 6 februari 2009, 07:42

Reklambyrån Hundra har ansökt om konkurs. – Det har gått fort den här hösten. Vi har inte kunnat skala ner verksamheten tillräckligt snabbt, säger vd Johan Belin.


Ämnen i artikeln:

Johan Belin

Johan Belin vd på Hundra.

Det kom varningstecken från Hundra redan i höstas, då byrån sade upp personal. Men sedan tog man tillbaka uppsägningarna.
– Det var många som tolkade det som om vi löst det då. Men vi gjorde bedömningen att det ändå skulle ta mellan fyra och sex månader innan besparingen skulle märkas och under den tiden skulle de anställda bara uppleva det som jobbigare och vi skulle göra ett dåligt jobb.

Krisen för Hundra hänger ihop med att den största kunden Husqvarna lämnade byrån.
– Det skedde både hastigt och under oklara förhållanden. Vi har sedan fått in en del nya kunder, men med finanskrisen fick de egna problem.

En annan förklaring är att reklambyrån expanderade väldigt snabbt.
– Vi gick från 8 till 40 medarbetare på två och ett halvt år. Det kostar att växa samtidigt som det har varit svårt att skala ner verksamheten tillräckligt snabbt.

Hur har de anställda tagit beskedet?
– Det är självklart jättetråkigt, men vi har försökt att vara öppna med hur ekonomin sett ut under tiden. De har verkligen ställt upp och jobbat järnet.
– Men man måste ta obehagliga beslut. Vi ser ingen vändning och då vill vi göra detta vid en tidpunkt då så få som möjligt blir lidande. Jag hoppas att vår konkurs kommer att se så pass snygg ut att vi har en del kompisar kvar.

Hur har kunder reagerat?
– I nöden prövas vännen och det stämmer verkligen. Jag är häpen över allt stöd vi fått både från kunder och konkurrenter. Det värmer mitt i all den här skiten.

Hur många anställda har ni?
– Vi är runt 25. Sedan finns det många frilansare som jobbat väldigt nära och nästan blivit en del av byrån.

Vad händer nu?
– Vi ska ha ett möte med konkursförvaltaren idag. Jag vill att vi ska kunna avsluta våra uppdrag för de kunder vi har på ett snyggt sätt. Sedan hoppas jag att vi kan börja jobba i någon ny konkret form på sikt, men det hänger på vad kunder och medarbetare vill.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Johan Belin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.