Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Det kan marknadsförare lära sig av presidentkampanjerna

Publicerad: 2 mars 2016, 10:00

Presidentvalskampanjer och varumärkesreklam har en hel del gemensamt.

Foto: Montage Andreas Elgstrand

Presidentkandidaternas olika team experimenterar nu med nya sätt att använda programmatic targeting medan de kämpar för att nå väljare före valdagen. Varumärken och reklambyråer tjänar på att följa med i det som händer.


Ämnen i artikeln:

USAPresidentvalet 2016ProgrammaticReklamKampanjPolitik

En allt större del av företagens marknadsföringsbudgetar går till digitala medier. Det har lett till allt fler möjligheter att nå och kunna följa rätt målgrupp. Ingenstans blir behovet av att nå fram med sitt budskap till rätt människor tydligare än i kampanjerna i amerikanska presidentvalet. Enligt Adweek leder de nu utvecklingen i fältet för programmatic marknadsföring.

– Eftersom politiska kampanjer har en deadline, valdagen, måste politiska marknadsförare snabbt experimentera och upprepa för att kunna slå sina motståndare, säger Michael Palmer, direktör för i360, en data-byrå som jobbar med politiska kampanjer till Adweek.

Beroende på data som antingen kommer direkt från väljare eller köps från tredje part kan en kampanjledare bestämma sig för att rikta sig till väljare i en bestämd del av en stad, som handlar i en viss matvaruafffär och besöker en speciell typ av hemsidor. För att möta efterfrågan utvecklar sajter och annonsföretag hela tiden nya sätt att bättre kunna nå och följa konsumenter och användare.

Som Resumé skrivit tidigare satsar bland andra Bonnierbolagen på programmatic och Facebook använder sen flera år system för att följa vilket innehåll du gillar för att kunna ge dig mer av det och bättre riktade annonser. För några dagar sedan rapporterade New York Times att de tusentals annonstavlor som Clear Channel Outdoor satt upp över hela USA kan samla in data över personer genom deras mobiltelefoner när de åker förbi tavlorna. Sedan kan bolaget följa om, och när, de går in i en affär. Syftet är att lära sig mer om hur de som ser reklamen beter sigoch kunna erbjuda bättre kampanjer.

– Ökningen av programmatic annonsering minskar kostnaderna för att hålla igång en egen sajt och köp av tv-annonser samt gör det möjligt att nå en specifik publik. Det maximerar både räckvidd och effektivitet. För kamanjer till kongressen slösas 75 cent av varje dollar som spenderats på tv-reklam bort på väljare i fel distrikt. Detsamma kan sägas om många lokala och regionala varumärken och affärer, säger Zac Moffatt, medgrundare till Targeted Victory, till Adweek.

Presidentvalskampanjerna bryter också ny mark när det gäller att hitta nya sätt att välja den optimala tiden på dygnet för att nå en viss målgrupp via en viss plattform. Det har visat sig viktigt att som marknadsförare hålla sig uppdaterad på vad som händer kring presidentkandidaterna.

– De bästa politiska kampanjerna lär sig av sina favoritvarumärken och de bästa företagen lär sig av innovationerna från varje valkampanj. Allt fler talanger går från företagsvärlden till politiska kampanjer och tvärtom för att använda sig av den här delade kunskapen, säger Betsy Hoover, medgrundare av 270 strategies.

Sanna Wolf-Watz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.