torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Domstolen slår fast: Arla får inte använda ”Netto noll”

Publicerad: 2 februari 2023, 15:55

Tidigare tog märkningen ”Netto noll klimatavtryck” upp en stor del av förpackningen för Arlas ekoprodukter.

Patent- och marknadsdomstolen går på samma linje som KO gällande Arlas användning av begreppet ”Netto noll klimatavtryck”.

Ämnen i artikeln:

NyheterArlaHållbarhet

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Arla får inte marknadsföra sina produkter med uttrycket ”Netto noll klimatavtryck”, det slår Patent- och marknadsdomstolen fast. De går därmed på samma linje som Konsumentverket, vilka är de som lämnat in stämningen.

”Domstolen anser inte att konsumenterna förstår att företagets löfte om netto noll bygger på klimatkompenserande aktiviteter som först om 100 år skulle kunna kompensera för det klimatavtryck som mjölkproduktionen ger upphov till”, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Striden om uttrycket ”Netto noll klimatavtryck” har pågått länge. Redan 2019 kritiserades Arla av KO som ansåg att uttrycket var missvisande och obegripligt för konsumenterna, en kritik Oatly inte var sena att hoppa på. Arla höll inte med och så sent som 2021 hävdade de att det visst var begripligt för kunderna. Samma år utsågs de till Årets Matbluff. Våren 2022 valde Arla att slopa uttrycket helt, och menade att det ”tog fokus från bönderna”. Samtidigt slutade man helt med sitt klimatkompenserande arbete med anledning av att man inte fick använda uttrycket, något många experter ställde sig kritiska till. 

I december avslöjade även Ekot att Arlas påståenden om att de mellan minskat sina klimatutsläpp i princip enbart berodde på att de bytt mätmetod.   

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev