Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Draftfcb mister Vodafone

Publicerad: 28 april 2010, 14:47

I oktober fick Draftfcb den globala prestigekunden Vodafone. Nu riskerar byrån att tappa hela uppdraget eftersom Vodefone har organiserat om och Drafts uppdrags-givare lämnat bolaget.


Ämnen i artikeln:

Anders DaleniusVodafoneDraftFCB

truefalse

Anders Dalenius

I oktober berättade Anders Dalenius, cd på Draftfcb, stolt om sitt och byråns missionsuppdrag: att följa Vodafone ut i världen för att trumma in varumärkets själ i alla medarbetare på telekomjätten.

Draftfcb hade valts ut som Vodafones nya spetskompetensbyrå på varumärkes­implementering i världen och Anders Dalenius skulle följa David Erixon, global varumärkeschef på Vodafone på en världsvid turné för att utbilda och träna Vodafones alla anställda i hur de skulle möta konsumenterna.
– Det är så att det pirrar i hela kroppen när man tänker på det, sade Anders Dalenius då till Resumé.

Men de hann inte så långt. För ungefär två månader sedan gjordes en stor omorganisation på Vodafone. I samband med den fick David Erixons chef, David Weldon, gå från företaget. David Erixon­ valde att följa honom och slutade kort därefter.
– Ja, det stämmer att han har slutat. Vi har organiserat om marknadsavdelningen så det kan bero på det, säger Anna Cloke, på Vodafones pressavdelning.

Vad som händer med Drafts uppdrag vet de inte i dag.
– David berättade att han skulle sluta för några veckor sedan. Sedan så vet vi inte så mycket mer. Allt är höljt lite i dunkel, säger Anders Dalenius, som är besviken över att samarbetet tog slut så hastigt.
– David är en av de bästa kunder som jag har jobbat med. Man vill ju jobba med honom igen.

Men om det blir någon fortsättning vet han inte:
– Det är ganska mycket folk som har slutat. Vi har ingen aning om vem som är vår kontaktperson på Vodafone nu. Men eftersom de uppenbart befinner sig i ett rörigt skede får vi ge dem lite tid. Om de inte hör av sig får vi väl höra av oss så småningom.

Men innerst inne tror han inte att projektet fortsätter:
– Vi räknar nog inte med det. De håller på med en total affärsöversyn, vilket kan leda till att kommunikationsbehoven ändras. Vi vet inte om det här arbetssättet ska finnas kvar eftersom de som initierade det har lämnat företaget.

David Erixon och Anders Dalenius hann göra ”en handfull” missionsresor för att sätta i gång det nya arbetssättet. Det handlade mest om en förberedelse, berättar Anders Dalenius.
– Själva den stora implementeringen hann vi aldrig börja med.

Men de hann börja jobba och de hann fakturera för utfört arbete. På grund av arbetets art – enskilda konsulttimmar – och att det var en pitch bland Vodafones globala byråer inför varje projekt har Draftfcb dock inte skaffat sig stora kostnader som är relaterade till kunden.
– Det är väl det som trots allt kan ses som något positivt. Det är skönt att det inte påverkar ekonomi och bemanning på byrån. Det är en intäktsmöjlighet som stängs snarare än ett inkomstbortfall, säger Anders Dalenius.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.