Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Edelman Deportivos Stockholmskontor läggs ned

Publicerad: 29 augusti 2018, 12:44

Edelman Deportivos EMEA-chef Carol Potter och den svenska verksamhetens vd Lotta Onajin.

Foto: Carlos Zaya

Flera av varandra oberoende källor uppger för Resumé att Edelman Deportivos medarbetare fick beskedet i morse. Uppgifterna har sedan den inledande publiceringen bekräftats av Edelman-koncernen.


Ämnen i artikeln:

Mattias RongeReklamEdelman Deportivo

Edelman Deportivo var länge en av Sveriges mest framstående pr- och reklambyråer. 2014 utsågs dåvarande Deportivo till världens bästa byrå med färre än 150 medarbetare av den amerikanska branschtidningen AdAge. Framgångarna ledde till att man sommaren 2014 köptes upp av Edelman-koncernen med över 6000 medarbetare världen över. Framgångarna fortsatte i ytterligare ett par år och så sent som i slutet av 2016 utsågs man till världens bästa och modigaste byrå av Contagious. Vid sidan av utmärkelserna har man även vunnit en rad prestigefulla reklamtävlingar.

I samband med uppköpet valde man även att öppna upp ett kontor i London där grundarna Anders Hallén, Stefan Ronge och Mattias Ronge spenderade halva sin arbetstid.

Men medan man länge presenterat goda siffror vände bolagets ekonomiska medvind 2017. Efter att 2016 levererat en vinstmarginal på 23,9 procent visade man 2017 upp ett minusresultat på -13,4 procent. Edelman Deportivos vd Lotta Onajin hävdade då att förlusterna var förvärvsrelaterade och att de snarare ökat sin vinst.

– Jag ser mycket positivt på byråns framtid. Vi har fantastiska kunder i såväl Sverige som Europa och med ett stort fokus på att växa vårt erbjudande ytterligare framöver. Vad vi gör har aldrig varit mer relevant, då det är i princip omöjligt att nå fram till sin målgrupp idag utan att faktiskt förtjäna uppmärksamheten. Och det är vårt DNA som post-digital byrå, berättade hon för Resumé.

Men enligt Resumés uppgifter har de ekonomiska trångmålen fortsatt in i 2018. För ett år sedan hade byrån ett 40-tal anställda varav endast en bråkdel ska finnas kvar. Strax innan sommarens semester erbjöds sju personer att bli utköpta med motiveringen att byrån kunde komma att gå i konkurs annars.

– Det har varit hela havet stormar på byrån, säger en av Resumés källor.

De ekonomiska trångmålen ska ha kommit efter att byrån inte lyckats locka några nya kunder samtidigt som en del större konton flyttats till Londonkontoret. Det svenska pr-uppdraget för Google har byrån tappat helt.

Och tidigare i dag ska Edelman Deportivos medarbetare fått veta att Stockholmskontoret ska komma att lägga ned och att samtliga kommer att förlora sina jobb.

Resumés källor uppger att stämningen bland de som varit kvar på byrån varit dålig. Brist på struktur och ledarskap har lett till att många gått på knäna och tvingats jobba under pressade förhållanden. Problemen ska dock ha varit i antågande redan innan Lotta Onajin tog över som vd i mitten av 2017. Hon tog då över vd-rollen från grundaren Mattias Ronge.

– Hon fick ta över ett sjunkande skepp, berättar en källa.

När Resumé når Lotta Onajin vill hon inte kommentera uppgifterna.

– Det är så mycket rykten som går just nu men jag kan inte kommentera någonting, säger hon.

UPPDATERING: Under eftermiddagen bekräftade Edelman Resumés uppgifter om att Sverigekontoret läggs ned. Förhandlingar med facket kommer att inledas snart. I ett pressmeddelande skriver koncernen att de framöver ska konsolidera den kreativa verksamheten i London och att beslutet kom som ett resultat av kunders önskemål och prioriteringar. Mattias Ronge, Stefan Ronge och Anders Hallén kommer att fortsätta leda Londonkontoret.

– Jag vill rikta min tacksamhet till Lotta och medarbetarna i Sverige för det jobb de utfört. Efter förhandlingarna med facket kommer vi inleda arbetet för att säkerställa våra kvarvarande kunders behov, säger Carol Potter, vd för Edelman i EMEA-området.

– Jag tycker att Edelman Deportivos erbjudande är det mest relevanta och innovativa i hela branschen, och jag är givetvis besviken över att behöva ta det här beslutet. Samtidigt är jag tacksam för att ha fått jobba med duktiga medarbetare och kunder. Jag kommer nu att fokusera på att finnas där och ge dem stöd under förhandlingsperioden, säger Lotta Onajin i samma pressmeddelande.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News