Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter anmälningarna mot William Hahnes masker – nu vill Konsumentverket se bevis för påståenden om virusskydd

Publicerad: 1 april 2020, 13:39

William Hahne.

Foto: Wikimedia commons

William Hahne, tidigare vice partiledare för högerradikala Alternativ för Sverige, har en ny e-handel som säljer ansiktsskydd som påstås skydda mot coronaviruset. Försäljningsargumenten har resulterat i flertalet anmälningar till Konsumentverket, som nu vill se belägg för påståendena. Det skriver SVT.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetKatrin ZytomierskaKonsumentverket

Resumé har tidigare rapporterat om den anmälningsvåg som Konsumentverket fått in gällande influencern Katrin Zytomierskas marknadsföring av hennes egen fiskolja. På sociala medier gjorde hon reklam för produkten genom att anknyta till coronaviruset och hävdade samtidigt att fiskoljan hjälper till att stärka immunförsvaret. 

Men Katrin Zytomierska är inte ensam om att använda sig av virusutbrottet i marknadsföring. Konsumentverket har de senaste veckorna fått in flera hundra anmälningar mot sammanlagt ett 15-tal företag. 

Ett av dessa är den nya e-butik för ansiktsskydd som startats av William Hahne, tidigare vice partiledare för högerradikala Alternativ för Sverige. Nu kräver Konsumentverket belägg för de påståenden som används i marknadsföringen, skriver SVT.

På sajten och på sociala medier skriver Nordic Strategic Investment, som William Hahnes företag heter, att andningskydden ger skydd mot  ”>95 % av alla luftburna partiklar, inklusive virus” och ”är den standard som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO) för sjukvårdspersonal som arbetar med patienter smittade av coronaviruset”.  

– När det gäller den här typen av produkter som rör liv och hälsa är det extra viktigt att kunna styrka att det finns vetenskapligt grundad fakta som styrker de påståendena. Vi anser inte att det framgår, säger Hanna Ackeberg, jurist på Konsumentverket, till SVT. 

Nordic Strategic Investment har fram till den 13 april på sig att svara Konsumentverket.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.