Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter fjolårets succé – ny mensfilm från WaterAid

Publicerad: 23 maj 2016, 14:30

Efter förra årets succéfilm "Om män hade mens", vill WaterAid i år igen ta tillfället i akt att i samband med den interantionella mensdagen uppmärksamma de problem som mens innebär för många kvinnor.


Ämnen i artikeln:

WaterAid

Förra året målade WaterAid upp en bild av hur det skulle se ut om män hade mens, och klippet kom att ses över två miljoner gånger. I år gör de en "listacle" i videoformat där de räknar upp tio saker som bara någon som haft mens kan förstå.

– Filmen skildrar på ett lättsamt och humoristiskt sätt de problem som många kvinnor upplever vid mens, men dramat som miljoner kvinnor tvingas gå igenom varje dag är på fullaste allvar. För oss här i Sverige går det knappt att föreställa sig hur det skulle vara att ha mens utan tillgång till en toalett, att inte kunna låsa om sig för att byta mensskydd och tvätta sig. Med den här filmen vill vi uppmärksamma att över en miljard kvinnor inte har någon toalett som de kan använda när de har mens, något vi tycker är helt oacceptabelt, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige, i en kommentar.

Med den här filmen, som räknar upp tio typiska och jobbiga menssituationer, vill man också göra mens till ett mindre tabubelagt ämne att prata om.

– Menstabut och bristen på toaletter och rent vatten är stora hinder för global utveckling och jämställdhet, men trots det anses mens ofta vara så privat att det inte ens får diskuteras öppet. Vi måste våga prata öppet om mens för annars kommer flickor och kvinnor aldrig kunna leva hälsosamma och självständiga liv, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Nedan kan du se WaterAids senaste reklamfilm "Period dramas", som är framtagen av WaterAid UK inhouse och översatt och anpassad av WaterAid Sverige. Under den hittar du även fjolårets succé "Om män hade mens".

Ämnen i artikeln:

WaterAid

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.