Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter Ice Bucket: Första miljon till ALS-forskning

Publicerad: 28 november 2014, 09:20

Lise Lidbäck

Foto: Förbundsordförande Neuroförbundet

Neurofonden delar ut Sveriges första miljon från Ice Bucket-insamlingen till ALS-forskning – pengarna ska gå till Project MinE Sweden.


– Alla som på olika sätt bidragit till Ice Bucket insamlingen ska känna att det var värt mödan. Därför är Neuroförbundet och Neurofonden först i Sverige på att dela en miljon till världsledande ALS-forskning, säger Lise Lidbäck, Förbundsordförande på Neuroförbundet i en kommentar.

Miljonen kommer från företag och privatpersoner som har deltagit Neuroförbundets ALS ICE Bucket Challenge – ICE Bucket Challenge inleddes i USA och spreds till stora delar av världen där kändisar, företag och privatpersoner utmanade varandra.

I Sverige är forskarna i full färd med att analysera arvsmassan hos minst 500 ALS-patienter och 250 kontrollpersoner.

Forskningen leds av Peter M Andersen, som är professor och överläkare vid Neurocentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Vi har i många år fått mycket värdefullt ekonomisk stöd från Neurofonden till denna viktiga forskning. Vi är mycket glada för denna utdelning på 1 miljon och är övertygade om att Project MinE kommer bli till stor nytta för ALS patienter och deras anhöriga, säger Peter M Andersen i en kommentar.

Utdelningen av stipendiet på en miljon kronor sker vid Nordic C Hotel.
Neuroförbundet har cirka en miljon medlemmar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.