Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter sexism-kritiken – American Apparel ansöker om konkursskydd

Publicerad: 5 oktober 2015, 11:14

Några av American Apparels kontroversiella kampanjer.

Klädkedjan har fått massiv kritik för sina sexistiska kampanjer. Nu är de nära att gå under.


Ämnen i artikeln:

American Apparel

På måndagsmorgonen valde skandalomsusade American Apparel att ansöka om konkurs. Kedjan uppger själva att de redan kommit överens med 95 procent av sina långivare om en plan kring att rekonstruera bolaget.

Klädkedjan har de senaste åren varit föremål för skarp kritik för sin kommunikation. Bland annat har American Apparel utsetts till "Årets sexist" av bloggaren och fotografen Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson.

I fjol fick vd:n och grundaren Dov Charney sparken efter långvariga anklagelser om sexuella trakasserier. Styrelsen menade att han begått tjänstefel, och sedan dess har en tvist pågått där han försökt återta kontrollen över sin skapelse. Samtidigt har försäljningssiffrorna vikt nedåt, vilket nu alltså lett till att de tvingas rekonstruera verksamheten.

Resumé skrev våren 2014 om bolagets kontroversiella metoder. Pr-byrån Agencys vd Niclas Lövkvist sa då att anklagelserna om sexövergrepp potentiellt sett var värre än de sexistiska annonserna.
– Börjar de visa upp en kultur där ledningen beter sig illa mot unga kvinnliga anställda och har en läbbig kvinnosyn på riktigt är det allvar. Målgruppen gillar inte snuskgubbar och det kommer att drabba varumärket och slutligen dess business, sa han.

Nu verkar det som att profetian har slagit in.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

American Apparel

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.