Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter sju förlustår för Hyper Island: Gör miljonvinst första halvåret

Publicerad: 21 juli 2016, 12:50

Hyper Islands lokaler vid Telefonplan i Stockholm och Charlotte Sundåker.

Foto: Pressbild och Fredrik Thambert

Flera medarbetare har slutat och kostymen har tightats till. Den senaste tidens åtgärder har gett resultat och när skolan stänger böckerna för första halvåret 2016 noterar man en vinst på fem miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Johanna FrelinCharlotte SundåkerSofia WingrenHyper Island

Hyper Island har sedan 2009 tampats med svåra ekonomiska problem. Man har gått med omkring 25 miljoner kronor i förlust, som har täckts med nyemissioner och aktieägartillskott. När man stängde böckerna för 2015 hoppades man på ett resultat kring nollan – men det landade på ytterligare 2,4 miljoner kronor minus.

LÄS MER: Sex förlustår pressar Hyper Island

Under tiden har företaget fortsatt att växa med etablering i städer som Manchester, London, New York, Sao Paulo och Singapore förutom Stockholm och födelseorten Karlskrona. I vintras förklarade styrelseordföranden och huvudägaren Fredrik Månsson den dåliga ekonomin med att det berodde på växtvärk.

Nu visar dock färska siffror 4,8 miljoner kronor i rörelsevinst och en omsättningsökning på 14 procent till 65 miljoner kronor för det första halvåret 2016.

Charlotte Sundåker, tf vd på Hyper Island, har växtvärken gått över?
– Det jag kan säga är att vi har bibehållit omsättningsökningen från förra året, att vi fortsätter att växa och att vi gör en glädjande halvårsrapport, säger hon.

I oktober 2015 tog Charlotte Sundåker över som tf vd efter att Johanna Frelin lämnat vd-stolen. Då fick hon tydliga direktiv från styrelsen om att säkra lönsamhet genom konsolidering och säkra jämn likviditet.
– Och det har vi lyckats med. De första 90 dagarna fokuserade jag på tre saker: Jobba med team work i ledningsgruppen, stärka en transparant internkommunikation och jobba med en tydlig målstyrning för 2016.

Man har också haft ett ökat fokus på att "tighta till kostymen", att göra den operativa verksamheten starkare och smidigare samt hitta kostnadseffektiva lösningar. Det har bland annat inneburit att minst två personer har slutat.
– Eftersom vi haft en fas av kraftig expansion finns områden där vi vuxit lite för snabbt för kostymen. Vi har därför gjort omorganisationer där ett par medarbetare har blivit erbjudna nya roller med förutsättningar. Men ett par medarbetare har inte varit intresserade av det och då har vi kommit överens om att de inte ska fortsätta, säeger Charlotte Sundåker, som tillägger att man även har låtit vissa projekt prioriteras ner eller sättas på vänt.

Charlotte Sundåker indikerar att fler personer har slutat i och med omorganisationerna, vars tjänster sedan inte har ersatts. Hon uppger inget exakt antal, men att det möjligen rör sig om "ett par till".

Ni har tidigare haft svårt att betala era anställda. Har ni dragit ner på lönerna för att rädda verksamheten?
– Nej, och vi har aldrig haft problem med att betala våra medarbetare. Däremot har vi saknat tillräckligt bra ekonomiska rutiner, vilket inneburit att det funnits tillfällen då våra konsulter inte har fått betalt i tid. Men det där är en brist som vi har tagit på största allvar och prioriterat att åtgärda.

Hyper Island har dessutom dragits med skulder på omkring 12,6 miljoner kronor. Trots vinsten står skulden kvar och det finns i dagsläget inga planer på att använda årets eventuella vinster till avbetalning, enligt Charlotte Sundåker.
– Vi har inga stora avskrivningar, nedskrivningar eller investeringar i år.

Har ni planer på att betala av skulderna i närtid?
– Det kan jag faktiskt inte uttala mig om. Jag lämnar ju över stafettpinnen i höst, säger hon och syftar till att nya vd:n Sofia Wingren tar över. 

Charlotte Sundåker är delägare i Hyper Island och hon för nu samtal med styrelsen om hennes eventuella fortsättning i koncernen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.