fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Efter tvisten om Triss i TV4 – nu fälls kanalen för smygreklam

Publicerad: 30 januari 2023, 11:34

Keno är reklam.

Foto: Svenska Spel

”Keno” och ”Lotto” är reklam. Det anser Granskningsnämnden för press, radio och tv. TV4 måste nu märka upp programmen med Svenska Spel som avsändare.

Ämnen i artikeln:

TV4TrissKenoLottoSvenska SpelNyheter

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det är en infekterad strid som de senaste åren har blossat upp mellan rättsväsendet och TV4/Svenska Spel. Anledningen? Kanalens mångåriga inslag i ”Nyhetsmorgon” samt ”Keno” och ”Lotto” märks inte upp som reklam – trots att de promotar Svenska Spel.

Enligt Granskningsnämnden har Svenska Spel både stått för prduktionen av Keno och Lotto – dessutom betalat ytterligare ersättning till TV4. Eftersom programmen inte är märkta som reklam – och presentationen av dem inte skiljer sig från övrigt innehåll i kanalen – menar Granskningsnämnden att TV4 gjort en överträdelse av 8 kap. 5 § radio- och tv-lagen.

Nu kan TV4 få betala vite då Granskningsnämnden lämnat över ärendet till förvaltningsrätten.

LÄS MER: Beslut: Triss-skrapet i TV4 ”inte reklam” – spelbranschen kritisk

Inslagen för Triss i Nyhetsmorgon har prövats såväl av Granskningsnämnden som av domstol. I Granskningsnämnden har fallet varit uppe två gånger, en gång prövade man om inslaget stred mot bestämmelserna om produktplacering. Den andra gången prövades om inslaget står i strid med bestämmelserna om annonsering och otillbörligt gynnande.

LÄS MER: Beslutet om Trisskrapet chockar spelbranschen – kan få inverkan på grundlagarna

År 2020 beslutade Konsumentombudsmannen att pröva Trisskrapet, efter att cheferna för Betsson, Kindred och Leovegas gått ut i en gemensam debattartikel där de utmanade dåvarande konsumentminster Ardalan Shekarabi (S) att stoppa ”dold säljfrämjande marknadsföring”.

I april 2020 vann Konsumentombudsmannen mot TV4/Svenska Spel i Patent- och marknadsdomstolen. I mars 2022 kom en ny vändning i tvisten när Patent- och marknadsöverdomstolen underkände myndighetens krav på att Svenska Spel ska offentliggöra det eventuella avtalet med TV4. Både TV4 och Svenska Spel har förnekat ett avtal – och hävdat att inslaget är redaktionellt.

Rätten fastslog då att uppmaningen stred mot efterforskningsförbudet som är en del av yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), vilket också har varit en del av TV4:s och Svenska Spels linje genom rättsprocessen.

I fjol sommar biföll Högsta domstolen Konsumentverkets överklagan och kommer att pröva fallet.

LÄS MER: Klart: Tvisten om Triss-skrapet avgörs i HD

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev