söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ekonomi-influencer, Telia och Estrid fälls av Reklamombudsmannen

Publicerad: 7 juni 2022, 12:45

Här är de senaste fällningarna från Reklamombudsmannen.

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenEstridTeliaNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Opti

Influencern Christian Karlsson driver Instagramkontot @ekonomigurun och har ett betalt samarbete med spartjänsten Opti, som är en fondrobot. I det betalda samarbetet, som i detta fall bestod av Instagram-stories, skriver Christian Karlsson om fördelarna med automatiskt fondsparande. Inlägget är märkt med ”Annons”, men textfärgen är svår att urskilja mot den svarta bakgrunden, och det står inte heller ”Annons för Opti” utan endast ”Annons”. Enligt både annonsören, Opti, och Christian Karlsson själv, är samarbetet långsiktigt och följarna lär alltså känna igen annonsören. Det framgår också i Instagramkontots beskrivning att man har ett långtgående annonssamarbete.

Enligt RO är annonsmärkning svår att uppfatta på grund av färgen och storleken på texten. Dessutom är det inte tillräckligt tydligt att en genomsnittskonsument kan identifiera inlägget som reklam, och länkningen till Optis hemsida är inte tillräcklig för att identifiera annonsören. Annonsen fälls därför eftersom den inte uppfyller kraven för reklamidentifiering och sändarangivelse.

Estrid

Estrid fälls för sexualiserande reklam för en annons som visar en kvinnas bröst i fokus. Enligt anmälaren så ligger fokuset på kvinnans kropp, och ansiktet syns inte. Reklamen är för Estrids rakhyvlar. I sin anmälan skriver privatpersonen: ”På grund av rakhyvelns irrelevanta placering och den avhumani­serande, sexualiserande och objektifierande bilden är reklamen kränkande för kvinnor i allmän­het.” 

Annonsören skriver i ett yttrande att avsikten inte varit att objektifiera personen på bilden, utan att den gula rakhyveln matchar kläderna som kvinnan bär (ett gult linne med texten Lemon). Annonsören har inte instruerat personen att ta bilden på ett visst sätt, utan personen har svarat på en öppen brief. Reklamen har dock plockats bort efter RO-anmälan.

Reklamom­budsmannen finner att kvinnan framställs som sexobjekt genom sin klädsel, beskärning av bilden och pla­cer­ing­en av den marknadsförda produkten på hennes bröst. Framställningen av kvinnan som sexobjekt sak­nar koppling till den mark­nadsförda rakhyveln och det betyder att reklamen är nedvärderande mot kvinnor.

Telia

Telia fälls för vilseledande marknadsföring i och med en annons för nya Iphone 13. Enligt anmälan står det i annonsen att man kan köpa den nya modellen och få ”minst 3995 kr i rabatt när du pantar din gamla mobil”. Men längre ner i annonsen, i mindre text, framgår det att erbjudandet bara gäller när man tecknar abonnemang. 

Annonsen är en printannons, och Telia menar att det är vedertaget att villkor i printannonser presenteras i annat typsnitt. Eftersom annonsen också syns på papper så har konsumenten möjlighet att ta del av hela texten, skriver Telia. Men när RO gör en helhetsbedömning finner man att en genomsnittlig person sannolikt uppfattar det som att man får rabatt om man lämnar in sin telefon, oavsett om man har abonnemang eller inte. Det finstilta kan inte anses neutralisera detta, och inte heller att det är en printannons. Därför är annonsen vilseledande.

Matsmart

Matsmart fälls av RO för vilseledande reklam, detta efter att annonsören gjort utskick om en rea där man skrivit ”Sista chansen, 2 dagar kvar!” i stor stilgrad. Erbjudandet var 30 extra procents rabatt på allt, men enligt anmälaren gällde rean endast under en dag, inte de två som annonsören angav i mejlet.

Enligt Matsmart själva handlar det om den mänskliga faktorn och man skriver också i sitt yttrande att rutiner skall ses över för att säkerställa att misstaget inte upprepas. Men att det är ett misstag som ligger bakom det vilseledande budskapet påverkar inte bedömningen, och reklamen fälls.

Backdoor

Nattklubben Backdoor har på Facebook annonserat om att man anordnar ”The biggest Mello after party” och ”World’s biggest Eurovision after party”, något som anmälaren menar inte är ett fakta som man kan styrka. Annonsören har inte kunnat visa några uppgifter att backa sina påståenden, menar RO, som också skriver att en genomsnittskonsument kan antas tro att det faktiskt är de största eventen. Reklamen är därför vilseledande.

Annonsören, Familjen Ahlbom Restauranger AB, har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.

UC

I en Instagram-story har kreditbolaget UC AB publicerat en reklam som RO fäller eftersom den är stötande. Reklamen i fråga föreställer en man med vit skjorta med en snara runt halsen, och har texten ”Fast­nat i skuldfällan? Ta tillbaka kontrollen över din ekonomi. Läs mer om Kreditkollen”. Enligt anmälan är detta osmakligt med tanke på att många i samhället har ångest över sin ekonomi, något som Reklamombudsmannen håller med om. I beslutet skriver RO att reklamen visar ”betungande skuldsatthet på ett osmakligt sätt genom att visa en man med en snara runt halsen. Framställningen väcker sannolikt ett starkt obehag hos konsumenter i allmän­het”. 

Annonsören beklagar detta och reklamen kommer inte att användas igen.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev