Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Elitidrottare hoppar för att förebygga självmord

Publicerad: 3 december 2014, 09:11

Foto: Alfred Skogberg/Suicide Zero

Friidrottaren Mattias Sunneborn är tillsammans med organisationen Suicide Zero initiativtagare till kampanjen Hoppet. Tillsammans med en rad toppidrottare vill de få fler att hoppa ett stående längdhopp och sedan skänka samma summa pengar som hoppet är långt för att förebygga självmord.


Martin Lidberg, Erica Johansson och Carolina och Patrik Klüft är några toppidrottare som tillsammans med ett stort antal svenskar bidragit till kampanjen Hoppet.

För att skapa uppmärksamhet för det ökade antalet självmord har Mattias Sunneborn tillsammans med organisationen Suicide Zero uppmanat fler att hoppa ett stående längdhopp. Kampanjen uppmanar sedan alla som hoppat att avrunda längden till närmaste hundratal och sedan sjänka samma summa till organsisationens arbete att förebygga självmord. I sociala medier kan man också uppmana tre andra personer att göra samma sak.

– Ett självmord sänder budskapet att samhället inte fanns där. Vi räckte inte till. Men det säger också att vi kan lära oss av det som hänt och göra allt vi kan så att det inte ska hända på nytt. Därför måste politiker öppna plånboken och starta kriscenter för de som försökt ta sitt liv och för att stötta efterlevande, säger Mattias Sunneborn, i en kommentar.

Hans pappa Gunnar tog sitt liv när Mattias Sunneborn var 15 år. Som ambassadör för Suicide Zero vill han bidra till att uppmärksamma problemet med självmord och hur det kan åtgärdas.

Susanna Sköld

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.