Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Elkedjans personliga reklamoffensiv

Publicerad: 3 april 2014, 09:28

Med sponsring lyckades Elkedjan varken förmedla budskap eller utbud. Marknadschefen tog in Abby Norm och skapade en ny kommunikationsplattform. Nu ska reklam öka preferensen för fackhandlaren.


Ämnen i artikeln:

Abby Norm

När Martin Lundholm tillträdde rollen som marknadschef för Elkedjan våren 2013 var en av hans första åtgärder att knyta till sig en reklambyrå. Valet föll på Abby Norm som sedan tidigare har erfarenhet av flera retailuppdrag.

– Jag insåg att vi måste bli tydligare i vår kommunikation. Elkedjans logotyp syntes vid idrottsevenemang som vi sponsrade, men få visste vad Elkedjan höll på med. Kommunikationen spretade beroende på vilken ort mottagaren fick budskapet och preferensen var ganska låg.

Så ni kommer inte att satsa på sponsring?
– Inte i samma utsträckning. Vår analys visar att det är svårt för Elkedjan att få samma utväxling av sponsring som tv-reklam. Vi hinner inte berätta vår historia.

Under förra gjorde reklambyrån och marknadsledningen en översyn kring hur allmänheten såg på Elkedjan som mynnade ut i en ny kommunikationsplattform under hösten. Värdeorden för deras kommunikation blev "personliga, professionella och passionerade".

– Vi är en av få fackhandlare som finns kvar med ca 200 butiker i Sverige, samtidigt som vi har ett gigantiskt lager i ryggen. Arbetet med kommunikationsplattormen är en av den största omgörningarna som vi har gjort och arbetet pågår fortfarande-

Det viktigaste för Abby Norm och Martin Lundholm är att skapa en långsiktig, konsekvent och kontinuerlig marknadsföring. Varumärkesampanjen som främst går i tv, print och dr kombineras med utbudsspottar. I höst kommer webbplatsen att relanseras en sajt som kommer sys ihop med butikerna ute i landet.

– Inom ett år hoppas jag att vi har ökat preferensen. Det är ett tufft mål att sätta på så pass kort tid. Det finns en treårsplan för hur mycket vi ska öka i preferens och varumärkeskännedom.   Under ett år har en fyra man stark arbetsgrupp på Abby Norm arbetat med att sätta varumärkesplattformen.

– Om man tittar på utbudsfilmerna så är det sammantagna ledordet professionalism. Att trycka på en tydlig USP och lyfta fram sortimentet i butikerna var viktigt. Att visa hur en mindre butik ändå kan ha en bra prissättning, med kompetenta säljare och ett stort utbud blir ett komprimerat sätt att visa Elkedjans två storheter, säger Andreas Morne vd på Abby Norm.

Arbetsgruppen är:

Andreas Morne: Projektledare

Pia Roos: Produktionsledare

Olle Nordell: Copywriter

Emil Frid: Art Director

Produktionsbolag: Palladium

Regissör: Patrik Eklund

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Abby Norm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.