Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”En doft av lyxprostitution och marknadens bästa cannabis” fick RO att rynka på näsan

Publicerad: 7 oktober 2021, 09:29

Ett nyhetsbrev från Gents hade ämnesraden ”Doft av lyxprostitution och cannabis”. Efter flera anmälningar har nu tilltaget fälls skönhetsbutiken för män av RO, som anser att reklamen är utformad utan känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenSexism

Ett nyhetsbrev från Gents marknadsavdelning fick många av kunderna att reagera. Ämnesraden ”Doft av lyxprostitution och cannabis” gjorde att flera anmälde utskicket till Reklamombudsmannen (RO).

Nyhetsbrevet gällde produkten ”Nasomatto Black Afgano”, ”Baxter of California Pacific Cannabis EDP” samt ”Fragrance Du Bois Cannabis Blue” och företaget anklagas av flera av anmälarna för att romantisera cannabis och kvinnoförnedring.

”Det finns absolut ingenting lyxigt med att tvingas sälja sin kropp, utstå misshandel och ofredande, vara förtryckt i sin egen person och inte äga rätten till sitt eget liv. Ordet lyx­pro­sti­tution är olämpligt att använda i reklam. Det är även fel att mark­nads­föra cannabis, som är en väldigt vanlig inkörsdrog till tyngre droger”, skriver en person till RO.

I sitt svar till RO har Gents valt att be om ursäkt. De förklarar att texten är hämtad från beskrivningen av en viss parfym som är framtagen av en känd holländsk parfymkonstnär. De frånsäger sig därmed ansvaret och skriver också att det är en konstnärlig frihet att låta ”även de utmanande perspektiven” bli hörda. Företaget förtydligar också att butiken inte vill uppmuntra till droganvändning eller glorifiera utnyttjandet av ut­satta kvinnor.

I efterhand inser Gents att de utvalda produkterna inte borde ha getts en så framträdande plats i den aktuella marknadsföringen.

Reklamombudsmannens Opinionsnämnd bedömer att reklamen är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar och strider därmed mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler.

 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenSexism

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.