torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

En legend har tystnat – här är Bowies reklamframträdanden

Publicerad: 11 januari 2016, 09:34

David Bowie i Louis Vuittons reklamfilm.

Världen sörjer ikonen David Bowie. Här är ett smakprov på några av hans reklamfilmer genom karriären.

Ämnen i artikeln:

David BowieReklamfilm

FT

Fredrik Thambert


Beskedet om David Bowies död meddelades via artistens officiella Facebook-sida på söndagen. Efter en längre tids kamp mot cancern dog han i stillhet omgiven av sin familj. 69 år gammal.

På måndagen domineras världens nyhetsmedier och sociala flöden av David Bowies död. Många uttrycker sin stora sorg och tomhet efter världsartistens bortgång. I fokus står givetvis hans musik, men faktum är att han också har ställt upp i ett fåtal kommersiella samahang under sin karriär.


År 2013 var David Bowie frontfigur i en påkostad kampanj för det franska modevarumärket Louis Vuitton. I reklamfilmen framför han låten "I'd rather be high" i en festlig 1700-talsmiljö som för tankarna till Marie Antoinette.


Sju år tidigare spelade han in en helt annan typ av reklamfilm för vattenmärket Vittel. Här är möter vi istället en palett av olika Bowie-skepnader med budskapet "Varje dag är ett nytt liv".


År 2001 slog David Bowie ned som en komet från rymden i ett typiskt amerikanskt motel. "I'll never get used to that" säger han i reklamfilmen för XM Sattelite Radio. Fyra år senare figurerade han i ytterligare en film för bolaget, då tillsammans med bland annat Snoop Dogg.


På 1980-talet gjorde David Bowie reklam för Pepsi tillsammans med Tina Turner. I filmen framför de låten "Modern love" som visualiseras genom en sprakande kärlekshistoria. Samarbetet bröts senare efter att Bowie anklagats för sexuella övergrepp under sin turné i USA (Som han senare frikändes för).


David Bowie + Glass = sant? Japp, i slutet av 1960-talet, innan karriären hade tagit fart på allvar, medverkade han i en reklamfilm för glassen "Luv". En rolig detalj är att filmen regisserades av ung regissör vid namn Ridley Scott.

Listan bygger på en sammanställning av Flavorwire.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev