Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Erbjudandet polisanmäls

Publicerad: 30 mars 2010, 12:57

Företaget bakom LuckyLoan, HTO Finansiering AB, erbjuder lån med en ränta på 75 862 procent.
Nu polisanmäls företaget av Konsumentverket för ocker.
I reklamen finns ingen information om räntan.


Ämnen i artikeln:

Konsumentombudsmannen

– Jag hoppas att lagstiftningen kommer att sätta stopp för det här ockret.  Jag har aldrig tidigare sett en ränta på 75 862 procent tidigare. Det här är ocker och den högsta räntan vi någonsin sett i Sverige, säger Gunnar Larsson på Konsumentverket..

Bolaget får kritik av Konsumentverket för att i marknadsföringen rikta sig till konsumenter med svag ekonomi. HTO marknadsför sina lån med följande text:
”Ibland kan ett oväntat behov av pengar uppstå just då utgifterna är som störst. Då ger Luckyloan dig en möjlighet att mot avgift få tillgång till en mindre summa under kortare tid.”

Vid marknadsföring av krediter ska normalt sett den effektiva räntan anges, vilket möjliggör för konsumenten att jämföra olika krediter för att se vem som är billigast.
– Man ska ange den effektiva räntan synligt om man gör reklam och det har de inte gjort. Alla människor bör avstå från att ta sms-lån, säger Gunnar Larsson, KO.

Konsumentverket anser nu att åklagarmyndigheten bör väcka åtal för ocker. Verket har också beräknat den effektiva räntan för HTO:s krediter. För ett lån på 500 kronor blir totala kostnaden 869 kronor, vilket skulle ge en effektiv ränta på hela 75 862 procent. Återbetalningstiden för lånet är på 30 dagar.

Daniel Nilsson

Ämnen i artikeln:

Konsumentombudsmannen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.