Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

ERK fäller reklam för barnflingor

Publicerad: 2 december 2008, 12:37

Quaker Oats har fällts för könsdiskriminerande reklam. Produkten är företagets barnflingor, Mini fras. På hemsidan framställdes flickor som bara snygga och söta medan pojkarna var tuffa och aktiva.


Den tidigare bilden av Pink till vänster och den nya till höger.

Förpackningarna och webben har gjorts av företagets danska byrå Advance. Distributören Quaker Oats i Malmö valde redan när anmälningar kom in att ändra designen på sina förpackningar samt utformandet av hemsidan. Men nu får de även kritik av ERK, Näringslivets Etiska Råd för Könsdiskriminerande Reklam.

Anmälarna ansåg att marknadsföringen var schabloniserande och sexistisk. Något som ERK håller med om. I sin bedömning skriver de:
”Genom de egenskaper som de olika Frasarna representerar ges en schabloniserande bild av vad pojkar traditionellt förväntas ha för intressen (sport, uppfinningar, hyss) och vad som är viktigt när man är flicka (att vara snygg och söt). Genom att förmedla dessa könsroller till barn förstärks budskapet att dessa är en gång för alla givna vilket konserverar en otidsenlig syn på könsrollerna som är nedvärderande för såväl kvinnor.”

Quaker Oats har idag i stort sett samma hemsida som tidigare. Dock har texten till presentationen av den tecknade flickan ”Pink” ändrats. Tidigare löd introduktionen: ”Pink hänger alltid med sina tre killkompisar. Hon är söt och snygg, så alla faller pladask för henne. Men hon är också irriterande klok”. Idag står det istället: ”Pink är supersmidig och stark. Hon är också jättebra på kampsport och kan lätt vinna över killarna. När hon är ute med sina tre frasvänner händer det alltid något vilt och spännande.”

ERK har tidigare även fällt förpackningarna.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.