Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Erland Josephsons reklamfilm

Publicerad: 27 februari 2012, 09:31

Skådespelaren, regissören och författaren Erland Josephson, avled natten till söndagen efter en längre tids sjukdom.
Han blev 88 år.
2007 kom hans "första och sista" reklamfilm, för Parkinsonfonden.


83 år fyllda  gjorde Erland Josephson debut i reklamsammanhang. Det är en 20 sekunder lång reklamfilm för Parkinsonfonden där Josephson, som själv drabbades av sjukdomen för 25 år sedan, vädjar om bidrag till forskningen.

–       Det är min första och sista reklamfilm, sa Erland Jospehson med ett skratt till Resumé när han intervjuades av Bernt Hermele 2007.

Han tyckte inte att det krävde någon större ansträngning att spela in filmen.

– Nej, det krävde ingen större insats av mig, även om det var svårt rent tekniskt. Första tagningen var inte bra så vi tog om det en gång, sa Erland Josephson.

Josephson som länge var engagerad i Parkinsonförbundet.

– Forskningen har kommit långt för att lösa sjukdomens gåta, men det behövs fortfarande mycket pengar, sa Erland Josephson.

Bakom kampanjen stod de gamla reklamrävarna Jan Cederquist och Dick Nilson. Cederquist, som skrivit copy, jobbade i 30 år i reklambranschen och byggde upp byrån Hall & Cederquist tillsammans med parhästen Lars Hall.

Reklamfilmen producerades av Rawfilms Mikael Kristensson och Peter Cederquist, son till Jan. Fotograf är Tony Landberg. Samtliga inblandade ställde upp och jobbade gratis med projektet.
– Filmen och annonsen är enkelt, tydlig och avskalad. Erland framför sitt ärende, sa Cederquist.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.