Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Ett drömjobb för en gammal utrikeskorre”

Publicerad: 19 augusti 2013, 13:50

Morgan Olofsson blir ny kommunikations- och insamlingschef i Svenska Röda Korset. Han kommer närmast från ett jobb som kommunikationschef på Arbetsmiljöverket: – Det här är ett drömjobb för en gammal utrikeskorre som mig. Jag har fått se världen och det elände den rymmer, säger han.


Ämnen i artikeln:

Morgan OlofssonRapportJohan af DonnerRöda KorsetSVTAndreas Jansson

Morgan Olofsson tar över jobbet som kommunikationschef på Svenska Rödkorset.

Han tar över efter Andreas Jansson som går till Vattenfall och blir ny chef för media och public relations:
–  Som journalist förväntas man ju mest rapportera och betrakta vad som  sker. Jag måste dock erkänna att det vid flertalet tillfällen har känts  som att man verkligen skulle velat kunna göra något mer aktivt. Nu får  jag chansen, säger Morgan Olofsson.

Han berättar också att han har  med sig en gammal vägskylt med rostiga kulhål från kriget i Tjetjenien,  vilket är ett krig som verkligen har satt sina spår hos Morgan Olofsson:
–  Jag såg en hel del elände, men kriget i Tjetjenien var första gången  som man verkligen gick in och sköt mot Röda Korset-medarbetare, säger han.

Morgan Olofsson berättar att han headhuntades till jobbet:
–  Jag bidrog till att andra inte ska skada sig på arbetet i mitt jobb som  kommunikationschef på Arbetsmiljöverket, men det här erbjudandet var för  bra för att tacka nej till, säger han.

Morgan Olofsson berättar  också att han fullkomligen kastade sig över Bernt Hermeles bok ”Guldsot:  Berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner ” då han blivit  erbjuden jobbet:
– Jag plöjde den på ett par timmar. Jag kommer ihåg  det hela skarpt då jag var Rapport-chef. Jag kände en social skam i mig  för andras räkning och det kröp innanför huden, säger Morgan Olofsson.

Det märks också tydligt att skandalen har satt sina spår hos organisationen.

Röda  Korset har bland annat gjort en total genomlysning av Morgan Olofsson  för att kontrollera att han inte har några skelett i garderoben:
– Jag tror att Röda Korset behöver arbeta med varumärket och sitt förtroende, säger Morgan Olofsson.

Röda Korset arbetar inte bara med länder som har drabbats av krig, utan gör massa insatser vid naturkatastrofer och liknande?
– Jo, man får exempelvis inte glömma att skolan börjar i morgon för massa papperslösa i samhället, säger Morgan Olofsson.

Vad tar du med dig för Rapport-erfarenheter i jobbet som kommunikationschef för Röda Korset?
–  Jag kommer ihåg mina starka intryck av den enorma kraft som finns hos  många medmänniskor. Vi är kapabla till sådana förödande saker som krig,  men ett ljus i mörkret är också att vi är kapabla att göra så mycket  gott också, säger Morgan Olofsson.

Han berättar också att den första organisation han valde att gå med i efter Rapport-jobbet var just Röda Korset:
– Det berodde på händelserna i Tjetjenien och Johan af Donner-skandalen, säger Morgan Olofsson.

Krig är väl en slags röd tråd genom hela historien?
– Jo, men det är människorna som skapar krig och då har vi också alla möjligheter att stoppa dem, säger Morgan Olofsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.