Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Expressens och Svenska Spel hotas av vite

Publicerad: 18 februari 2009, 10:24

Expressens dvd-kampanjer är populära. Försäljningen av tilläggsprodukter, klassiska böcker och dvd-serier Morden i Midsomer eller Clintans filmer, har alla inbringat bra pengar. Nu hotas Expressen och Svenska Spel av vite för en alltför otydligt utformad kampanj för Morden i Midsomer.


Ämnen i artikeln:

Svenska SpelExpressen

I Svenska Spels annons i Expressen i mitten av december förra året fick man intrycket av att dvd-filmen ”Morden i Midsomer” var gratis. Men så var inte fallet. Första var man tvungen att registrera sig hos Svenska Spel och spela för minst 25 kronor.

Nu har Konsumentverket, KO, reagerat. Enligt KO bryter annonsen mot marknadsföringslagen och myndigheten vill nu att både Svenska Spel och Expressen yttrar sig i ärendet.

Rubriken i annonsen löd ”Så här får du nästa Midsomerfilm gratis!”. Enligt en tidigare dom i Marknadsdomstolen ska marknadsföringen bedömas utifrån det intryck som en flyktig läsning ger. I en kommentar skriver KO.
”Den nu aktuella marknadsföringen för dvd-filmen från Svenska Spel skapar, vid en flyktig läsning, intrycket av att erbjudandet är gratis. Eftersom detta inte stämmer är annonsen vilseledande och otillbörlig.”

Enligt KO borde det ha stått helt klart för Expressen att marknadsföringen var otillbörlig. I en kommentar till tidningens handlade skriver KO.
”Ett tidningsföretags annonsgranskning är av stor betydelse för upprätthållandet av MFL:s krav på god marknadsföringssed och en tidning måste ta ett visst ansvar för införda annonser även om tidningen inte tagit någon aktiv del i dess utformning”.

Senast den 6 mars ska Svenska Spel och Expressen ha svarat KO.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Svenska SpelExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.