Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Få kvinnor har skickat in bidrag – tragiskt”

Publicerad: 4 oktober 2013, 13:25

Ysabel Knyphausen.

Bara män är nominerade i reklamfilmstävlingen Roygalan som arrangeras av Film & TV-producenterna. – Könsfördelningen bland regissörer och fotografer är ett stort branschproblem som vi försöker lyfta även i det här sammanhanget, säger Ysabel Knyphausen, projektedare på Roygalan.


Det finns bara en handfull kvinnliga regissörer som gör reklamfilm i Sverige. Få hade skickat in bidrag till årets upplaga av Roygalan.

– Det känns tragiskt, säger Ysabel Knyphausen.

Hon förklarar att Roygalan brinner för att rätta till den ojämna könsfördelningen i branschen. Bland annat har man instiftat priset Årets Royalty för att lyfta fram kvinnliga regissörer, och man har även haft workshops på kommunikationsskolorna för att ta upp problematiken.

– Vi delar bara ut  individuella priser i två kategorier och det är bästa  reklamfilmsregissör och reklamfilmsfotograf. Att alla de tre nominerade i  de här två kategorierna är män är tyvärr ingen tillfällighet, säger Ysabel Knyphausen.

Problemet finns även inom långfilmsproduktion.

Resumé skrev tidigare i dag om de nominerade.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.