måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Fälls av RO: Alice Stenlöf missade reklammärkning och Hellofresh lovade för mycket

Publicerad: 3 maj 2023, 10:34

Reklamombudsmannen fäller flera stora annonsörer för vilseledande marknadsföring.

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenNorwegianYoutubeFacebookTwilfitNetonnetMarknadsföringReklamSociala medier

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Youtubreklam för jeans från A-dsgn (Alice Stenlöf)

I en 16 minuter och 10 sekunder lång video på Alice Stenlöfs Youtubekonto visar influencern upp sina "favoritjeans från A-dsqn" med budskapet:

"Men asså de är så fina, det är de mest perfekta, vita byxorna i världen, helt besatt”.

Enligt anmälaren är inlägget inte tillräckligt lätt att identifiera som reklam.

Reklamen har producerats av influencern för hennes egna klädmärke, A-dsqn. I sitt svar skriver Alice Stenlöf att hon ber om ursäkt för frånvaron av reklammärkning och understryker att videon har reklammärkts i efterhand.

Reklamombudsmannen (RO) konstaterar att videon saknar angivelse om att det är reklam, varken i text eller ljud. En genomsnitts­konsument kan därmed inte omedelbart identifiera innehållet som reklam och den strider därför mot artikel 7 i ICC:s regler. Influencerns rättelse i efterhand var önskvärd, men medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

E-postreklam för friluftsprodukter från Addnature

I ett e-postutskick med ett rabatterbjudande med ”15% extra rabatt”. En anmälare reagerade på att erbjudandet om extra rabatt endast gäller på ordinarie priser, trots att det inte framgår i villkoren. I sitt svar skriver Addnature att reklamtexten bliv­it felaktig på grund av en miss i översättningen som ledde till att konsumenten kunde upp­fatta budskapet som att rabattkoden även kunde nyttjas på redan rabatterade varor.

RO bedömer att en genomsnitts­kon­­sument sannolikt uppfattar erbjudandet som att det gäller på alla varor. Texten längst ner i e-postut­skick­et om att erbjudandet inte kan kombineras med andra erbjudanden kompenserar inte det vilseledande in­trycket. Reklamen är därför vilse­led­ande.

Facebookreklam för kläder från Twilfit

I ett sponsrat inlägg från Twilfits Face­bookkonto marknadsfördes budskapet ”Slutrea: 50% på alla reavaror. En anmälare reagerade på att det var 50 procents rabatt på ordinarie priser, inte på alla reavaror.

RO anser att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet som att det är 50 procents rabatt på redan nedsatta varor, och inte 50 procent på ordinarie priser. Annonsören har inte inkommit med information som motbevisar påståendet. Reklamen bedöms därför vara vilse­led­ande.

Reklam för smycken från Edblad (Linnéa Claeson)

I ett inlägg som publicerats på Linnéa Claesons Instagramkonto gör influencern reklam för smycken i guld och silver i samband med den Internationella kvinnodagen 8 mars.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det står att det är guld- och silversmycken trots att det egentligen är 14 karat förgyllda smycken i stål. Reklamen har producerats internt hos annonsören i samarbete med influencern och båda skriver i sitt svar till RO att felet har korrigerats i efterhand och att det aldrig funnits någon avsikt att vilseleda.

RO bedömer att genom­snitts­­­konsumenten sannolikt uppfattar påstå­endet ”Armband i guld och silver” som att armbanden är tillverkade endast av dessa material. Reklamen är därför vilse­led­ande.

Tiktokreklam för matkassar från Hellofresh

I en video som har publicerats av Hellofreshs Tiktokkonto står det att matkasseföretaget erbjuder fler än 50 alternativ till måltider varje vecka. En anmälare menar att reklamen är vilseledande eftersom annonsören bara har 20-25 recept att välja bland.

Hellofresh medger att reklamen innehållit misstag och hänvisar till en översättning från marknadsföringen på andra europeiska marknader där bolaget erbjuder upp till 50 recept per vecka. Annonsen har därför tagits bort.

RO anser att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar påståendet som att annonsören erbjuder minst 50 olika måltider varje vecka. Reklamen är därför vilseledande.

Facebookreklam för tv från Samsung (Netonnet)

I ett sponsrat inlägg på Facebook marknadsfördes en 75 tums-tv för 7999 kronor och en annan för 5 990 kronor med tillhörande omdömen från recensioner. Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det påstås att priset är 7 999 kronor för en 75-tums-tv. Bilden visar 5990 kronor men länkar till en 55-tums-tv. På webbplatsen kostar en 75-tums-tv 12 990 kronor. Netonnet AB (annonsören) anser att informationen i annonsen är korrekt och tydlig om produkten.

Enligt Netonnet är informationen om produkten korrekt men recensionen innehåller uppgift om priset på en annan produkt i samma serie vid ett annat tillfälle. Recensionen ska finnas som stöd för att hjälpa kunder att se vad andra användare tycker om produkten. Annonsören har dock uppmärksammat att recensionen innehåller information om pris på en produkt i samma serie vid annat tillfälle. Annonsören har därför tagit bort alla kommentarer i recensionsdelen av annonsen.

RO bedömer att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar att prisuppgiften 5 990 kronor gäller en 75-tums-tv. Reklamen är därför vilseledande.

E-postutskick för hyrbilar från CarTrawler (Norwegian)

I e-postutskick från Norwegian erbjuds hyrbilar från CarTrawler” till 20 procent rabatt. Längst ner i utskicket framgår att rabatten endast gäller i tio dagar från utskicksdatum, att det är upp till 20 procents rabatt och andra reservationer. Enligt anmälaren är reklamen vilseledande då erbjudandet som kommuniceras erbjuder 20 procents rabatt på hyrbilen "i sommar" men erbjudandet gäller bara bilar som hämtas upp senast den 30 april 2023.

Enligt Norwegian har e-postmeddelandet skickats till svenska kunder med en felaktig e-postsidfot. Åtgärder har vidtagits för att undvika liknande misstag i framtiden. RO anser att det felaktiga slutdatumet gör reklamen vilseledande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev