Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Falske Mandela-tolken i mobilreklam

Publicerad: 8 maj 2014, 13:55

Thamasanqa Jantjie tog sig upp på scen och låtsades vara teckenspråkstolk i samband med begravningen av Nelson Mandela. Han har försvarat sig med att han är psykiskt sjuk, men är nu aktuell med reklam för en israelisk mobilapp – Livelens.


Ämnen i artikeln:

Nelson MandelaBarack Obama

Thamasanqa Jantjie har varit inlagd på en vårdklinik sedan Nelson Mandelas begravning hösten 2013.

Han tolkade president Barack Obamas tal under  begravningsceremonin och många döva förstod ingenting av hans  teckenspråk.
– Han hittade på egna tecken, sade sydafrikanen Braam  Jordaans själv, medlem i en  internationell organisation för unga döva till australiska SBS News.

Nu är Thamasanqa Jantjie återigen aktuell, men denna gång gäller det ett reklamuppdrag för en mobilapp – Livelens.

Bakgrunden  är att ett israeliskt produktionsbolag lyckades få honom utskriven över  dagen – det falska skälet var att han hade bjudits på en familjesammankomst,  enligt DN.

Thamasanqa Jantjie använde tiden till ett spela in en reklamfilm för mobilappen.

–  Vi bestämde att personen med det sämsta liveframträdandet någonsin  skulle bli den bästa personen för det här, säger Max Bluvband, vd på  mobilappsbolaget Livelens till NBC enligt DN.

Den amerikanska  organisationen ”National Association of the Deaf” har gått i taket över  att en person som har hånat teckenspråkstolkning får ett reklamuppdrag, men Livelens förstår inte riktigt kritiken, enligt DN.

–  Vi hjälpte honom att komma tillbaka på banan. En schizofrenisk kille  fick betalt och gjorde en bra kampanj. Vi ser det som en sorglig  historia som fick ett lyckligt slut, säger bolaget.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Nelson MandelaBarack Obama

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.