Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Familjen Bengtsson sitter på 1,5 miljarder"

Publicerad: 17 januari 2012, 13:36

Sibas informationsansvarig Nora Ay hävdar bestämt att bolaget inte är nedläggningshotat.

Foto: Pressbild.

Siba förnekar nedläggningsryktena. – Det finns ingen som helst substans i påståendet om att Siba är nedläggningshotat. Och företaget går bättre nu än tidigare räkenskapsår. Det hävdar Nora Ay, informationsansvarig för Siba-koncernen.


Ämnen i artikeln:

SibaFabian BengtssonElgiganten

Häromdagen gick Expressen ut med uppgifter om att Siba är  nedläggningshotat. Tidningen citerade flera källor och hävdade också att  Sibas vd Fabian Bengtsson valt att inte kommentera uppgifterna.

Sibas informationsansvariga Nora Ay är skarpt kritisk till uppgifterna om att familjen Bengtssons skapelse skulle vara nedläggningshotad:
– Familjen Bengtssons bolag har ett sammanlagt eget kapital på 1,5 miljarder kronor och man är i stort sett obelånade. Det anser inte jag är så krisigt, säger hon.

Hon vänder sig starkt emot uppgifterna om att Sibas vd medvetet valt att inte besvara frågor angående företagets ekonomi:
–  Han har befunnit sig på andra sidan jorden och besökteelektronikmässan CES i  Las Vegas för att bestämma vilka inköp man ska göra framöver. Och jag  är ju i princip tillgänglig dygnet runt och kan föra fram frågor, säger Nora Ay.

Hur ser du på  uppgifterna om att ert eget kapital har minskat från cirka 0,5  miljarder kronor till cirka 218 miljoner kronor under de senaste åren?
–  Det stämmer, men man måste komma ihåg att Expressen har tittat på våra  tidigare räkenskapsår. Vårt nuvarande räkenskapsår är inte klart ännu,  men det  ljusare ut, säger Nora Ay.

Förra sommaren  lade Onoff ned sin verksamhet och den köptes upp av Expert.  Nyligen  tvingades även Expert göra sig av med en del butiker i Örebro.

Siba har valt att  lägga ned butiker – tre förra året och ett par butiker i år:
–  Vi har precis som Expert sett över vårt butiksbestånd. Det är  naturligtvis tråkigt, men en naturlig del av vår verksamhet, säger Nora  Ay.

Enligt Expressen har Mediamarkt och Elgiganten starka  utländska ägare som gör att man kan ägna sig åt prisdumpning och klarar  att ta kortsiktiga förluster för att kapa åt sig marknadsandelar:
–  Vi befinner oss naturligtvis i en bransch där vi har ansträngda  marginaler, men vi är absolut inte färdiga för någon konkurs, säger Nora  Ay.

Hon tycker att Sibas samarbete med Valentin & Byhr kring kampanjen Fabians värld har fungerat väl.

Kampanjen sjösattes i mars i samband med Sibas 60-årsjubileum.

Hon  är medveten om att kampanjen har fått en del negativ kritik, men  menar att ändå att utfallet av den är god:
– Vår  analys är inte klar, men jag kan redan nu säga att vi under  december har ökat omsättningen på webben med 34 procent och att den totala  omsättningen med cirka tio procent så det är ändå ett kvitto på  att vi har gjort något bra, säger Nora Ay.

Hon vill av konkurrensskäl inte gå in på hur mycket Siba har investerat i kampanjen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.