Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Får skadestånd

Publicerad: 23 augusti 2010, 12:31

JK läxar upp polis och åklagare för gripandet av Anders Dalenius, creative director på Draft FCB, för mordförsöken i Gamla Stan i fjol. Dalenius får skadestånd trots att polisen släppte ut honom inom 24 timmar. – Jag är jätteglad att jag fått en slutgiltig upprättelse, säger Anders Dalenius till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Anders Dalenius

Anders Dalenius, creative director på Draft FCB, får skadestånd efter att JK ändrat sig i frågan.

Anders Dalenius lagade middag hemma i lägenheten när det ringde på dörren. Utanför stod det tungt beväpnad polis som grep honom misstänkt för mordförsöken i Gamla Stan.

Men han blev sedan friskriven från misstankarna och släpptes inom 24 timmar.

Ändå får han nu skadestånd efter ett beslut av JK som därmed läxar upp polis och åklagare, något som är mycket ovanligt.

– Jag hade aldrig motsatt mig förhör, men det är stor skillnad på förhör och att skicka insatsstyrkan mot någon som står och lagar mat åt sitt barn. Det här visar att man måste ha mer på fötterna innan man gör så dramatiska saker. Utpekandet byggde på att jag var lik någon på Facebook och JK:s beslut som går emot praxis är en reprimand åt polis och åklagare, säger Anders Dalenius.

Ersättningen för tiden hann satt frihetsberövad är 10 000 kronor.

– Det är inte summan som är det viktiga. Beslutet är viktigt och visar att polisen inte kan rycka in folk på vilka grunder som helst.

– I helgen har vi ju ett exempel med Julian Assange där man undrar om det är ett lotteri eller en åklagarmyndighet vi pratar om.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Anders Dalenius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.