Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Fåret Frank fälls

Publicerad: 2 juli 2014, 09:37

Tele2:s reklamfilm där Frank sitter i ett möte med HBO Nordic och sågas för olika tv-förslag fälls av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON. Nämnden anser att reklamen är vilseledande eftersom det bara är vissa abonnemang som ger gratis tillgång till HBO Nordic.


Ämnen i artikeln:

Tele2HBO Nordic

Reklamen har bland gått i TV6 och utspelar sig i ett konferensrum där HBO Nordic-höjdare sitter vid ena sidan av bordet och fåret Frank på den andra sidan.

Kvinnan säger: "This means that all your customers will have complete access to HBO Nordic".

Samtidigt undrar Frank undrar om sin tv-idé "Being Frank". Men det blir tummen ned från samtliga.

En av männen håller sedan i en smartphone och levererar budskapet "Nu får du HBO Nordic på köpet."

Anmälaren vänder sig emot att reklamen säger att alla Tele2-kunder ska kunna ta del av HBO Nordic – erbjudandet gäller endast abonnemangen Surf eller Volym och endast om man tecknar eller förnyar sitt kontrakt.

Tele2 beklagar att anmälaren finner informationen missvisande, men menar att tv är ett mycket "tidsbegränsat media och det är omöjligt att under den korta tid som reklamen spelas meddela samtliga de villkor som gäller..."

Annonsören uppger också att den kompletta informationen finns på webben och hos kundservice.

RON går dock på anmälarens linje och menar att reklamen ger intryck av att alla Tele2-kunder får tillgång till HBO Nordic, vilket alltså inte är fallet och kan därmed leda till ett affärsbeslut som man annars inte skulle ha fattat.

Här understryker PON att ett affärsbeslut inte måste vara ett regelrätt beslut om att köpa något, utan att begreppet även omfattar en process som kan föregå ett avtal – exempelvis att man besöker en butik eller en webbplats för att inhämta information.

RON finner därför att reklamen är vilseledande och fäller den – beslutet är enhälligt.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Tele2HBO Nordic

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.