Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Festivalen om porr-kritiken: Kommer bara från Sverige

Publicerad: 24 juni 2015, 10:35

Terry Savage, ordförande på Cannes Lions.

Foto: Fredrik Thambert.

Att kampanjen #handsoff för porrleverantören Marc Dorcel belönades med guld i Cannes Lions har fått mycket kritik i Sverige. Mårten Knutsson på Satumaa Family Business tycker att festivalen borde förbjuda reklam för porr. Men ordförande Terry Savage vill inte ge några besked – och hävdar att kritiken inte har kommit från andra länder.


Ämnen i artikeln:

Cannes LionsCannes Lions 2015

I måndags rapporterade Resumé att den franska porrsajten Marc Dorcel vinner ett guldlejon i Cannes Lions Direct-kategori. Nyheten fick stort genomslag och väckte avsky hos stora delar av den svenska reklambranschen. Bland annat från Mårten Knutsson, som i en debattartikel menar att Sverige bör bojkotta nästa års festival i fall de inte inför ett porrförbud.

När Resumé frågar Cannes Lions ordförande Terry Savage om saken vill han inte ge några klara besked om hur festivalen ställer sig till kritiken.  
– Om bidraget är tillåtet inom ramen för de nuvarande reglerna så får det tävla. Den moraliska frågeställningen är något som jag vill se över efter festivalen. Jag vill inte svara på det utan att ha funderat först, säger han.

I reglerna står det att ni kan neka bidrag som är "kränkande mot nationaliteter eller trosuppfattningar, samt mot allmänhetens smak". Många tycker att porr kränker kvinnor och är moraliskt tveksamt.
– Jag förstår det, men jag vill inte gå in i en debatt under festivalen, säger han och lägger till:
– Men bidraget är en sajt som besökarna måste hitta till och logga in på. Det är inte en kampanj som finns mitt framför dina ögon utan att du uppsöker den.

Men frågan är inte om kampanjen ska vara tillåten, utan om Cannes Lions bör belöna den?
– Ja, eller om regeringar ska tillåta det. Men de gör det, och det är en bransch som de tar in skattepengar från. Men om det här blir en fråga senare så får vi diskutera det efter festivalen.

Kan du förstå att människor blir upprörda av det här?
– Jag kan förstå att människor som ur ett moraliskt perspektiv är emot den här typen av saker är upprörda. Men du kan säkert hitta en rad olika bidrag under festivalen som människor inte gillar av olika anledningar. Bara för att en kampanj anses moraliskt fel av vissa betyder inte det att alla tycker så. Det är därför som komplexa frågeställningar behöver tänkas igenom ordentligt.

Å ena sidan belönar ni kampanjer som främjar jämställdhet i Glass Lions, och å andra sidan en porrkampanj. Är inte det ett problem?
– Jämställdhet mellan könen är en viktig fråga. Det här är en annan fråga. Jag tänker inte blanda ihop de två frågorna.

Har ni fått den här kritiken från annat håll?
– Nej, bara från Sverige.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.