Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Fi-regissörens succé med "Skapelsen"

Publicerad: 17 september 2014, 09:02

Projektet Skapelsen syftar till att få in framgångsrika artister i musikhistorien och har inte bara fått stor uppmärksamhet i sociala medier, utan även tidningar som DN, Bon och Rodeo. Sveriges Kompositörer och Textförfattare, Skap, ligger bakom projektet som har skett i samarbete med Lina Thomsgård och regissören Laerke Herthoni.


Ämnen i artikeln:

Laerke HerthoniLina Thomsgård

"Musik är frihet för mig. Där kan jag få en plats att uttrycka mig som jag vill och jag kommer i kontakt med det jag känner."

Så inleder Robyn filmen Skapelsen, som är regisserad av Laerke Herthoni på Folke Film.

Danskan flyttade från Köpenhamn till Stockholm för ett år sedan och skapade mycket uppmärksamhet med sin Fi-film med Soraya Post i samband med valet till Europaparlamentet tidigare i år – Soraya Post fick en plats där.

Nu har Laerke Herthoni återigen väckt mycket uppmärksamhet med sitt nya projekt – Skapelsen, som sker på uppdrag av Sveriges Kompositörer och Textförfattare.

-Vi vill med Skapelsen inspirera och uppmärksamma viktiga artister inom musikhistorien eftersom vi känner att kvinnornas roll har fattats när man har skrivit musikhistoria, säger Laerke Herthoni.

Hon menar att musikbranschen är en ganska mansdominerad värld där ett fåtal personer, i regel män, bestämmer vad som är kvalitet.

Skapelsen har fått ihop hela 46 framgångsrika musiker - alla får inte ens plats i filmen.

Vad ser du som dina främsta kvaliteter som regissör?
- Knepig fråga, men jag tror att min starkaste kvalitet är att jag aldrig ger upp, säger Laerke Herthoni.

Hon beskriver bland annat hur teamet åkt över hela landet och bott i alltifrån källare till att ha delat hotellrum för att få ihop alla artister.
- Det har varit ett jättekul projekt, men det har krävt mycket som team, säger Laerke Herthoni.

Hon hoppas att projektet ska inspirera unga tjejer att plocka fram sina instrument och ta en plats i musikhistorien.

Hur lärde du känna Lina Thomsgård?
- Jag kontaktade henne så fort jag hade flyttat till Stockholm. Jag ville diskutera hur den svenska reklambranschen ser ut när det gäller regissörer och vi pratade mycket och kände oss sugna på att jobba ihop, säger Laerke Herthoni.

Hur lyckades ni få loss Robin?
- Vi har fått utnyttja alla kontakter vi har för att få ihop alla artister – alltifrån kompisar till kontakter på skivbolagen, säger Laerke Herthoni.

Du spås en lysande karriär inom reklambranschen. Vad tror du att du har fått med dig i och med att du är född i Danmark?
- Danskar är ganska envisa och väldigt ärliga. Vi är Skandinaviens Balkan-folk, haha, säger Laerke Herthoni.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.