Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Filmtecknarna drar västerut

Publicerad: 16 januari 2009, 09:44

Om två veckor slår Filmtecknarna upp dörrarna till företagets nya kontor i USA. – Vi har en tvåårsplan för att få det här att gå runt, säger Lars Ohlson, vd, delägare och en av grundarna till bolaget.


Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

Lars Ohlson, vd, delägare och en av grundarna till bolaget

Filmtecknarna grundades 1981 av Lars Ohlson, Jonas Odell, Martti Ekstrand och Stig Bergqvist. Idag finns ytterligare en delägare, Jonas Dahlbeck, och Ekstrand har lämnat företaget. Totalt har bolaget nu vuxit till tolv fast anställda. Nu tar de nästa kliv. Den 1 februari öppnar Filmtecknarna dörrarna till ett nytt kontor, och ett nytt systerbolag, i New York.

– Trots att läget är som det är i världen så är USA fortfarande den absolut största reklammarknaden. Vi jobbar visserligen redan mot USA genom en agent i landet, Nancy Jacobs, men känner att läget har gjort att kunderna blivit mer försiktiga. Vi känner att vi måste finnas där för att få så mycket jobb som vi vill ha, säger Lars Ohlson. Han tillägger.
– Vi tänker som Obama: Yes we can.

Filmtecknarna har satt upp en tvåårsplan till att börja med. USA-kontoret kommer att placeras i ett eget bolag som kommer att drivas av samma holdingbolag som äger Filmtecknarna i Sverige, det vill säga de fyra svenska delägarna.
– Första året ska vi starta igång, hitta säljare och producenter och komma igång. Inom ett år ska vi ha egen produktion där borta. Målet är sedan att år två flytta till större lokaler och anställa fler, säger Lars Ohlson.

Till att börja med kommer kontoret att drivas av en person, Bill Hewes.

Varför anställer ni en ny istället för att skicka över en svensk?
– Uppstartstiden skulle bli betydligt längre om vi inte hade anställt direkt. Dessutom är det väldigt svårt att komma in på den amerikanska marknaden. Vi är visserligen redan ett namn där borta men vi ville ha någon som redan hade ett kontaktnät där. Hewes har dessutom redan varit med och gjort en liknande uppstart tidigare. Lönerna är högre men vi håller på med förhandlingarna och kommer säkert att kunna enas.

Filmtecknarna uppger att de idag har en omsättning på drygt 28 miljoner kronor. En siffra som legat stabil de senaste två åren.
– Om jag ska uppskatta skulle jag säga att cirka 50 procent av omsättningen kommer från USA, drygt 40 procent från England och resterande från Sverige, säger Ohlson.
– Vi måste investera oss ur krisen. Det måste alla bolag. I höstas såg det lite mörkt ut ett tag. Många kunder var extremt försiktiga och man kände av att något var på gång men början av 2009 har känts riktigt bra. 2002 var vårt värsta år, då var vi till och med tvungna att friställa ett par personer. Men att ha varit igenom det gör oss starkare nu, säger Lars Ohlson.

Namnet blir till en början Filmtecknarna även i USA. Planen är dock att namnet ska ändras i båda länderna inom en relativt snar framtid.
– Namnet ligger oss nästan mer i fatet här än där. Vår specialitet har länge varit all form av animation men vi går mot att erbjuda helhetslösningar, som då även inkluderar live action, och då är Filmtecknarna inte ett helt lyckat namn. Det är lite svårsålt. Vi håller just nu på att se över hela företagsidentiteten.

Filmtecknarna räknar med att öppnandet av det nya kontoret kommer att kosta mellan två till tre miljoner kronor per år.
– Det är inte fasligt mycket pengar om vi lyckas. Tidigare har vi legat på ett par miljoner dollar i omsättning i USA. Nu hoppas vi dubbla det inom en överblickbar framtid, säger Lars Ohlson.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.