Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Filmtecknarna ska göra Umeå till kulturhuvudstad

Publicerad: 4 maj 2009, 14:38

Fyra städer i Sverige kandiderar just nu om att bli Sveriges kulturhuvudstad 2014. Umeå valde att ta hjälp av Filmtecknarna för att på ett annorlunda sätt gestalta innehållet i ansökan.


Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

2007 var det Liverpool och Stavanger som delade på titeln Europas Kulturhuvudstad. 2014 är det Sverige och Lettlands tur. Från Sverige deltar fyra städer: Gävle, Lund, Umeå och Uppsala.

Syftet med Europeisk kulturhuvudstad är att framhäva de europeiska kulturernas rikedom, mångfald och gemensamma drag samt bidra till att Europas medborgare får ökad kunskap om varandra. Allt avgörs av en jury på tretton personer. Sju personer utses av EU-institutionerna och sex personer från Sverige utses av Regeringen på förslag från Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet.

Bakom Umeås ansökan står kommunikationsbyrån Plakat. Filmen som gestaltar ansökan är gjord av Filmtecknarna och har regisserats av Stig Bergqvist.

– Vi ville göra det så smakfullt som möjligt. Uppdraget från vara politiker var att det skulle vara annorlunda och sticka ut. Vi tittade runt på olika möjligheter och landade i det här. Det är en gestaltning av en rörelse med flera gränsöverskridande möten, säger Fredrik Lindegren, kulturchef Umeå kommun.

Titeln på Umeås ansökan är Nyfikenhet och Passion – medskapandets konst.
– Vi har en vision som vi kallar The Culturized City, en mission med rubriken Stay Cool.

Fredrik Lindegren vill inte uppge vilken budget Filmtecknarna hade för filmen. Allt han säger är att de är jättenöjda med resultatet.

Kommer ni att använda filmen i andra sammanhang för att marknadsföra staden?
– Det är för tidigt att svara på än. Just nu är det ett tävlingsbidrag, sedan får vi se. Det här är i sig ett jättestort sätt att marknadsföra Umeå.

Kampanjen är ett samverkansprojekt med Norrlandsoperan och Västerbottensteatern.

– Filmtecknarna har lyckats väldigt bra med att synliggöra den bärande idén, samt hittat ett formspråk som inte sätter gränser utan istället ger utrymme för fantasi och reflektion, säger Fredrik Lindegren.

Sverige hade uppdraget 1998 också, då var Stockholm kulturhuvudstad.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.